37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Είχα επιφυλάξεις για το Μαρινάκη. Δεν ήταν θέμα ενστικτώδους αντιπάθειας. Είχα κάποιους λόγους που δεν έχει νόημα ν’ αναφέρω. Τώρα, σε μικρό χρονικό διάστημα από τη μέρα που ανέλαβε, μπορώ να πω ότι πέτυχε πάρα πολλά κάνοντας πολύ αποτελεσματικές κινήσεις. Οι κινήσεις του και τα γρήγορα αντανακλαστικά του είναι τα στοιχεία που με κάνουν αισιόδοξο και όχι τόσο τα χρήματα που έδωσε.


Είναι γνωστό ότι το πρώτο πράγμα που κάνει ένα καινούργιο όνομα στον κόσμο του ποδοσφαίρου είναι να ρίξει χρήμα (;) και να κάνει θεαματικές μεταγραφές, σε ποιότητα και ποσότητα. Αυτό έκαναν ο Βαρδινογιάννης, ο Κοσκωτάς, ο Σαλιαρέλης, ο Κόκκαλης, ο Ψωμιάδης, ο Κοντομηνάς, ο Μπατατούδης, ο Μυτιληναίος, οι πολυμετοχικοί.


Κάποιοι συνέχισαν και αιμορράγησαν οικονομικά γιατί σήμερα η οικονομική κατάσταση στις ομάδες, όχι μόνον εδώ αλλά διεθνώς, έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Κάποιοι την έκαναν γρήγορα. Και άλλοι ήταν λαμόγια που από την αρχή θέλησαν να βγάλουν λεφτά εις βάρος ομάδων που τις εγκατέλειψαν υπερχρεωμένες. Παρεμπιπτόντως, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν του ΣΔΟΕ για να βγούνε λαβράκια.


Ο Μαρινάκης, παραδόξως για μένα, δεν το πήγε έτσι. Στην αρχή είπε να μην περιμένουμε θαύματα. Ο κόσμος παρέμεινε μουδιασμένος. Τότε έκανε τη θεαματική κίνηση με τον Ριέρα που μπορεί να στοίχισε κάτι παραπάνω από ποδοσφαιρική άποψη, τα κέρδη όμως ήταν ανυπολόγιστα ως προς τη δυναμική που προσδόθηκε στην ομάδα. Μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό έκανε την κίνηση με τον Βαλβέρδε που ακολουθήθηκε από μεταγραφές και εκκαθαρίσεις με σφραγίδα Βαλβέρδε. Έφερε δηλαδή προπονητή με άριστη προϋπηρεσία στα «αποδυτήρια» ενώ παράλληλα έδειξε στους παίχτες πως δεν κωλώνει να «στείλει» το οποιοδήποτε όνομα σε χρόνο μηδέν. Τη στιγμή αυτή η ομάδα είναι εκκλησία.


Σημαντικό επίσης ότι πέρασε το μήνυμα στους μάνατζερ να μην υπερκοστολογούν τους παίχτες όταν τους προτείνουν στον Ολυμπιακό. Είναι γνωστό παλαιόθεν ότι παίχτη που τον προτείνουν στον Ολυμπιακό ή στον Παναθηναϊκό με, ας πούμε, ένα εκατομμύριο, τον παζαρεύουν μετά στον ΟΦΗ με τετρακόσιες χιλιάδες.


Έδωσε, πήρε, έκανε συμφωνίες, έδειξε νοικοκύρης. Τα δύσκολα φυσικά είναι μπροστά του. Αλλά τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν εντυπωσιακά. Από μένα, συγγνώμη κύριε Μαρινάκη. Και καλά κουράγια για τον Ολυμπιακό μας.


αέρα πατέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)