37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Υπάρχει μία διαμάχη. Οι μεν κατηγορούν τους δε για φασισμό. Εδώ όμως υπάρχει η κοινή λογική. Ποιός είναι φασίστας; Αυτός που αποδεδειγμένα απειλεί τη ζωή τη δική του και κυρίως του άλλου ή αυτός που υφίσταται την απειλή και διαμαρτύρεται;

Η ηλίου φαεινότερη κατάχρηση ελευθερίας που γίνεται με την απειλή του άλλου δε συζητείται. Θα συζητήσω λοιπόν το κακό που κάνουν οι καπνιστές στον εαυτό τους. Εδώ ευθυγραμμίζονται με τους άλλους εξυπνάκηδες που δεν φοράνε ζώνη.

Ξέρετε λοιπόν τι κοστίζει στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, στην κοινωνία δηλαδή, η ασθένεια, πολλές φορές μακροχρόνια που είναι πολύ πιθανό να προκύψει από το κάπνισμα; Η αναπηρία από την εγκληματική αγνόηση της ζώνης; Ξέρετε πόσα άτομα χάνονται ή αχρηστεύονται στην πιο αποδοτική φάση της ζωής τους, εκεί που η κοινωνία περιμένει την αντιστάθμιση των δημόσιων δαπανών που γίνονται για την ανάπτυξη και την εκπαίδευσή τους;

Μπορείς θαυμάσια να καπνίζεις τρία - τρία τα τσιγάρα και να οδηγείς με το σώμα έξω από το αυτοκίνητο όταν ζεις σε ένα έρημο νησί και δεν έχεις στοιχίσει ευρώ στο δημόσιο. Όταν ζεις μέσα σε κοινωνία όμως, η ελευθερία σου υπόκειται σε περιορισμούς όπως εξήγησα, όσο μπορούσα, σε προηγούμενη ανάρτηση.

Έτσι λοιπόν παλιέ μου φίλε Γ.Χ., περιστασιακέ καπνιστή, μάλλον ατύχησες με την επιλογή του αντάρτικου κατά των μέτρων. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχεις πάει ποτέ σε κλειστό χώρο να παρακολουθήσεις αγώνα, συναυλία ή να πιεις ένα ποτό και να αναγκαστείς να φύγεις σε πέντε λεπτά με αναπνευστικά προβλήματα. Σ' αυτή την περίπτωση θα σου συγχωρούσα την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζεις το θέμα.

αέρα πατέρα

7 σχόλια:

Vatopedinos είπε...

Είναι άλλο η ηλιθιότητα βγάζουμε τους καπνιστές στους δρόμους και άλλο να υπάρχει επιλογή!

Δεν υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο χρώμα!

Αλλά εδώ κατάντησαν να βαράνε ενέσεις τα πρεζόνια φόρα παρτίδα και εμάς μας μάρανε το τσιγάρο!

Μου θύμιζει την εποχή που ζούσα στην Τσεχοσλοβακία!

Ενώ το πρόβλημά τους ήταν το αλκοόλ, αυτοί τα έβαζαν με τους καπνιστές αλλά τουλάχιστον είχαν και σε αυτό κάποια τάξη!

ΑπΙφ είπε...

Αφού τα πρεζόνια βαράνε ενέσεις φόρα παρτίδα το βρίσκω πολύ λογικό να επιτραπεί το κάπνισμα στους θαλάμους ασθενών των Νοσοκομείων.
Αφού στο σκάνδαλο της Siemens οι πολιτικοί φάγανε τον αγκλέουρα, εγώ μαλάκας είμαι να κόβω αποδείξεις ???

αέρα πατέρα είπε...

Δεν κατάλαβα ρε παιδιά. Ότι είναι πρόβλημα το αλκοόλ σημαίνει ότι δεν είναι πρόβλημα το τσιγάρο; Επί της ουσίας δεν πήρα απάντηση. Ανέπτυξα ένα σκεπτικό. Θα επιθυμούσα για απάντηση κάποιο άλλο σκεπτικό.

Ανώνυμος είπε...

Με την ιδιότητα του τέως μανιακού καπνιστή των τριών πακέτων, ο χαρακτηρισμος φασίστας στο κείμενο είναι και άδικος και μακράν. Η απουσία του Γ.Χ. ναί, είναι τραυματική.
Γ.Κ.

αέρα πατέρα είπε...

Ο χαρακτηρισμός φασίστας δεν είναι δικός μου. Τον χρησιμοποιούν κατά κόρον οι πλέον φανατικοί των δύο στρατοπέδων και θα έλεγα περισσότερο οι καπνιστές. Η δική μου παρέμβαση έχει να κάνει με το ποιος έχει το δίκηο στη διαμάχη.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Είμαι τέως καπνιστής, το παλεύω ακόμα μπορώ να πω! Νομίζω ότι το "μυστικό" της υπόθεσης "αντικαπνιστική εκστρατεία" κρύβεται πίσω από τη λέξη "σεβασμός"! Επειδή λοιπόν η λέξη αυτή είναι άγνωστη στη χώρα μας, πολλές φορές οι νόμοι μας είναι σκληροί! Στην προκειμένη περίπτωση καλώς είναι σκληρός ο νόμος! Φαίνεστε κοσμογυρισμένοι!Εγώ, λίγο! Η εμπειρία μου από άλλες "Δυτικές" χώρες λέει ότι στις χώρες αυτές, εδώ και χρόνια, μόνο η λέξη "διωγμός" μπορούσε να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά του νόμου προς τους καπνίζοντες! Και μή φανταστείτε ότι υπήρχε κάποιο "όργανο"! Οι υπάλληλοι των καταστημάτων δε σου επέτρεπαν και δε σου επιτρέπουν να σκεφτείς διαφορετικά! Είναι και αυτό θέμα κοινωνικής και πολιτικής κουλτούρας! Τι να κάνουμε!

ΑπΙφ είπε...

Σαλωνίτη μου το σχόλιο σου τα λέει ΟΛΑ . Συνυπογράφω και με τα δυό μου χέρια.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)