37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΠΗ ΚΑΙ ΕΣΥ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΥ

Οι καθημερινές σχεδόν εμφανίσεις του Υπουργού Υγείας στα κανάλια και οι περισπούδαστες ανακοινώσεις του για τα μέτρα κατά της νέας γρίππης δεν είναι αθώες, ούτε και είναι απλώς αποτέλεσμα της παθολογικής του ανάγκης να «βγαίνει στο γυαλί».
Πίσω από αυτή κρύβεται μια θλιβερή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο αυτό. Τότε είχε καταγγείλει την κατάσταση των νοσοκομείων ως «τριτοκοσμική» για να προκαλέσει την οργίλη αντίδραση του προκατόχου του και διακατεχόμενου από την ίδια ανάγκη για τηλεοπτικές εμφανίσεις - αλλά και αποδεδειγμένης ανάλογης ανικανότητας - Νικήτα Κακλαμάνη.
Τα ακραία περιστατικά που γίνονται γνωστά κάθε μέρα ,με οδήγησαν σε αναζήτηση εκείνων των δηλώσεων. Και εμβρόντητος διαπίστωσα ότι ήταν περίπου σαν τις προβλέψεις της τσιγγάνας όταν διαβάζει την παλάμη:δεν ήταν σαφές αν η τριτοκοσμική κατάσταση αναφέρονταν σε αυτό που παραλάμβανε ή σε αυτό που θα δημιουργούσε.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ να μην έχει πλάκες για ακτινογραφίες το Σισμανόγλειο.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ στο Λαϊκό να μην έχουν σεντόνια και να ζητούν από τους συγγενείς των ασθενών να φέρουν κλινοσκεπάσματα στο Λαϊκό (η αποκλειστική νοσοκόμος της μητέρας μου, που ήταν προνομιούχος γιατί της είχαν προσφέρει σεντόνια, μου έλεγε τότε ότι στην πατρίδα της την Ουκρανία, αυτά είναι συνηθισμένα από τότε που έπεσε ο Κομμουνισμός).
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ προγραμματισμένα χειρουργεία για βαρύτατα περιστατικά να αναβάλλονται επ' αόριστο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, επειδή τα νοσοκομεία δεν έχουν γάζες και αιμοστατικές λαβίδες.
Οι ελλείψεις των νοσοκομείων σε ιατρικό και - κυρίως - παραϊατρικό προσωπικό ήταν από χρόνια γνωστές. Οι δυσλειτουργίες του ΕΣΥ χρόνιες και ασφαλώς, πέραν της γενναίας χρηματοδότησης που κάθε κυβέρνηση του οφείλει, έχει ανάγκη μιας οργανωτικής μεταρρύθμισης με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατείας και της σπατάλης και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Όμως περιστατικά σαν τα παραπάνω έχουν δικαίωμα ύπαρξης μόνο σε συνθήκες παρατεταμένου πολέμου. Αυτό προσπαθούν να αποκρύψουν οι ανεγκέφαλοι που μας κυβερνούν, μπουκώνοντας τα νοσοκομεία με πραγματικούς ή και υποθετικούς ασθενείς. σε προηγούμενη ανάρτηση διατύπωσα το σκεπτικισμό μου σχετικά με τα επικοινωνιακά, οικονομικά και γεωπολιτικά παιγνίδια που παίζονται γύρω από τη «νέα γρίππη». Στην Ελλάδα όμως συμβαίνει κάτι το αδιανόητο. Ενάντια στις υποδείξεις ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΩΝ, που, ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι η εν λόγω νόσος είναι πιο ήπια από την κοινή γρίππη, για αντιμετώπιση της επιδημίας με έμφαση στην προσεκτική κατ' οίκον νοσηλεία των ασθενών, Υπουργείο υγείας και ΜΜΕ στέλνουν τους ανθρώπους σωρηδόν στα νοσοκομεία.
Έτσι, για τις εγχειρήσεις που αναβάλλονται, δε φταίει το ότι οι προμηθευτές έχουν παγώσει τις παραδόσεις ιατρικού υλικού επειδή έχουν να πληρωθούν από το 2004, αλλά η νέα γρίππη. για τα σεντόνια, τις γάζες, τις πλάκες για τις ακτινογραφίες που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ φτασίει η νέα γρίππη. Κατά τα λοιπά, θα παραγγείλουμε 2 εκ. δόσεις TAMIFLU για το φθινόπωρο. Κάνοντας κάποιους ακόμα πιο πλούσιους. Και βυθίζοντας το ΕΣΥ ακόμα πιο πολύ στη χρεοκοπία.

Γιάννης Χρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)