37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.

Η έκδοση του πρώτου τεύχους του ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ πριν δυο εβδομάδες επεφύλλασσε για όσους - επισήμως - εργαζόμαστε ακόμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ δυο ευχάριστες εκπλήξεις και μια δυσάρεστη.
Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη ήταν οι πωλήσεις: 10.000 φύλλα πουλήθηκαν
Η δεύτερη ευχάριστη έκπληξη ήταν η έμπρακτη αλληλεγγύη των συναδέλφων του περιοδικού ΓΑΛΕΡΑ που μας υιοθέτησαν επιτρέποντας την υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην έκδοση.Αλλά και τα μηνύματα συμπαράστασης που λάβαμε με αφορμή την έκδοση από όλη την Ελλάδα.
Η δυσάρεστη έκπληξη; Την επάυριο της έκδοσης του πρώτου φύλλου η εταιρεία διέκοψε την πρόσβασή μας στους υπολογιστές μας και στα τηλέφωνα.
Το μήνυμα ήταν σαφές. Ο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ενοχλεί. Και το καταλάβαμε ακόμα πιο καλά μετά την έκδοση του δεύτερου φύλλου του. Όταν κάποιοι - ποιοι άραγε; - φρόντισαν φρόντισαν να μη γίνει σωστή διανομή της εφημερίδας. Κι όταν την επαύριο της έκδοσης - χθες - μας περίμενε μια ανακοίνωση ότι από σήμερα δε θα επιτρέπεται η είσοδός μας στο χώρο εργασίας μας. Ανακοίνωση που ανακλήθηκε όταν απειλήσαμε με κατάληψη του κτιρίου υπό την κάλυψη της ΕΣΗΕΑ.
Στο μεταξύ, μετά από 20 ημέρες σκηρών διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποί μας είχαν υποχρεώσει την εργοδοσία να βάλει το χέρι στην τσέπη και να μας δώσει, πέραν των νόμιμων αποζημιώσεων, €2.150.000. Από τα χρήματα αυτά τα €350.000 θα τα μοιραστούν ισόποσα 60 περίπου συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν ειδικιά προβλήματα και τα υπόλοιπα €1.800.000 θα τα μοιραστούμε όλοι - πλην του διευθύνοντος συμβούλου και του διευθυντή της εφημερίδας - ισόποσα.Δε σωζόμστε, αλλά δεν είναι και λίγα.
Γιατί όμως ο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ενοχλεί τόσο πολύ και ποιους ενοχλεί;
Οι πρώτοι που σίγουρα ενοχλούνται είναι οι εργοδότες μας. Το εφημεριδάκι αυτό τους υπενθυμίζει μια επιχειρηματική αποτυχία που καταρράκωσε τη δημόσια εικόνα, την οποία πετραδάκι - πετραδάκι και ξοδεύοντας πολύ χρήμα έχτιζαν επί 15 χρόνια. Επιπλέον, έχοντας παρεμφερή λογοτυπο με τον ΕΤ μειώνει την εμπορική αξία του τίτλου.
Αλλά δεν είναι οι μόνοι. Αν κρίνουμε από το γεγονός της αναπαραγωγής όλων των ρεπορτάζ του δεύτερου τεύχους του ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ χωρίς να αναφέρεται η πηγή τους, με εξαίρεση το ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ, η παρουσία μασς ενόχλησε έντονα και τους άλλους επιχειρηματίες των ΜΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε αντιμέτωποι με μια πρόκληση: μέσα από τον ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΥΠΟ να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στην κοινωνία ότι μπορούμε να να γράψουμε ποιοτικά και να ασκήσουμε αυτό που αποκαλείται ΜΑΧΙΜΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ.
Κι εφ' όσον πετύχουμε αυτό το διπλό στόχο εναπόκειται στην κοινωνία να αποδείξει ότι είναι σε θέση να εκτιμήσει την προσπάθειά μας.

Γιάννης Χρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)