37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΠΗ: ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

Σε 700 ανέρχονται πλέον οι θάνατοι που έχει προκαλέσει η γρίπη των χοίρων ή «νέα γρίπη», όπως ονομάστηκε μετά από τις έντονες αντιδράσεις της βιομηχανίας εκτροφής χοίρων, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως είναι περισσότερα από 126.000 και ότι δεν έχει πλέον νόημα να καταγράφουμε τα κρούσματα, αλλά μόνο τους θανάτους.
Στα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών δελτίων, περιδεείς παρουσιαστές «ανησυχούν» επειδή δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα εμβόλιο για το «νέο φονικό ιό που απειλεί τους πάντες» και υπουργοί ανακοινώνουν τις προμήθειες εκατομμυρίων δόσεων TAMIFLU, του αμφιλεγόμενου σκευάσματος που επιβλήθηκε ως «θαυματουργό εμβόλιο» κατά της προηγούμενης «παγκόσμιας απειλής», της γρίπης των πουλερικών. Η οποία όμως, μέσα σε έξι χρόνια έχει προσβάλει παγκοσμίως 423 ανθρώπους και έχει προκαλέσει 258 θανάτους.
Και τότε, όπως και τώρα, ο ΠΟΥ είχε καλέσει όλες τις χώρες να πάρουν μέτρα κατά της εξάπλωσης της «επικίνδυνης νόσου» που «απειλούσε να εξελιχτεί σε πανδημία». Υπό την απειλή της διεθνούς απομόνωσης, οι χώρες στις οποίες είχαν εμφανιστεί κρούσματα της γρίπης των πουλερικών υποχρεώθηκαν να αγοράσουν δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων προκειμένου να εμβολιάσουν κοτόπουλα κι ανθρώπους.
Οι εταιρείες LA ROCHE και RELENZA, που έχουν τα δικαιώματα παραγωγής του TAMIFLU, και το αμερικανικό εργαστήριο GILEAD SCIENCES, που έχει την πατέντα του εν λόγω σκευάσματος, έκαναν χρυσές δουλειές (ένα κουτί TAMIFLU πωλείται προς $50). Και η περιουσία του Ντόναλντ Ράμσφελντ, κύριου μετόχου του GILEAD SCIENCES, αυξήθηκε σημαντικά.
Αν όμως η παγκόσμια κινητοποίηση για τη γρίπη των πουλερικών μπορούσε να έχει κάποιο έρεισμα λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας των, ελάχιστων τελικά, κρουσμάτων, ποιοι λόγοι δικαιολογούν το σημερινό πανικό; Όχι πάντως η θνησιμότητα των κρουσμάτων που φθάνει μόλις το 0,6%. Κατά μείζονα λόγο που η απλή γρίπη προκαλεί κάθε χρόνο 200.000 – 500.000 θανάτους. Και που στις χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από τα μισά κρούσματα, πεθαίνουν κάθε χρόνο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι από διάρροιες, τύφο και χολέρα, για να μη μιλήσουμε για το AIDS που κάνει θραύση.
Προς τι λοιπόν η φρενήρης προσπάθεια των φαρμακευτικών εταιρειών να παραγάγουν εμβόλιο για τη «νέα γρίπη» όταν είναι γνωστό ότι όλοι οι θάνατοι προέρχονται από επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα για τις οποίες υπάρχουν εμβόλια; Μήπως γιατί το ράλι των φαρμακοβιομηχανιών για την παρασκευή εμβολίου έχει προκαλέσει ένα αντίστοιχο ράλι των μετοχών τους στα διεθνή χρηματιστήρια; Προς τι οι μαζικές αγορές δόσεων TAMIFLU όταν επισήμως «δεν είναι ακριβώς το απαιτούμενο φάρμακο; Μήπως επειδή η πατέντα του πλησιάζει στη λήξη της και πρέπει οι LA ROCHE και RELENZA να ξεφορτωθούν τα αποθέματά τους; Πολλά τα ερωτήματα στα οποία κανείς αρμόδιος δεν επιθυμεί να απαντήσει.



Γιάννης Χρ.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται μαζί με άλλα ενδιαφέροντα που αφορούν τα καθ' ημάς, στον ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΥΠΟ του Σαββάτου 25 Ιουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)