37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ


Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πασίδηλο. Ή δημιουργείται μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που ακολουθεί τον δρόμο της Ευρώπης και της δημοκρατίας ή παραμένουμε σε μια ασταθή κατάσταση η οποία εγκυμονεί κινδύνους που ούτε μπορούμε να φανταστούμε.
Σήμερα τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές και συμφωνούν σ’ αυτή την προοπτική κάνουν προεκλογικό αγώνα με ένα και μόνο στόχο: να εξασφαλίσουν ευνοϊκό συσχετισμό δυνάμεων στη νέα βουλή. Αυτό το θεωρώ φυσικό. Τα περί αυτοδυναμίας, μόνο ως καλαμπούρια μου ακούγονται. Εδώ και πολύ καιρό επιμένω στην αναγκαιότητα κυβέρνησης συνεργασίας, πολύ πριν μας το φωνάξουν με κάθε τρόπο οι εταίροι και σύμμαχοί μας.
Ευχής έργο θα είναι να ψηφίσουν οι έλληνες κόμματα με βάση αυτό το κριτήριο. Επιθυμία – αν και μοιάζει με όνειρο καλοκαιρινής νύχτας – είναι να μην ψηφιστούν για βουλευτές αυτοί που φρόντισαν να καλύψουν τον κώλο τους με κούφιες διαμαρτυρίες αλλά εκείνοι που δεν φοβούνται να αναλάβουν ευθύνες.
Οι έλληνες έχουμε μια λατρεία για την λέξη ενότητα και μια αλλεργία για την πράξη ενότητα. Μπορούμε να συζητάμε χρόνια για ενότητα η οποία όμως πάντα περιέχει και ένα αλλά. Αυτό το αλλά καταργεί την πράξη ενότητα.
Η μοναδική γνήσια ενότητα επιτεύχθηκε στο αλβανικό έπος. Και η μοναδική χωρίς αλλά πρόσκληση για ενότητα ήταν η επιστολή Ζαχαριάδη, ανεξάρτητα φυσικά από την ποιότητα του ανδρός. Το θαύμα έγινε.
Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι η ευκαιρία για το θαύμα. Ελπίζω οι πολιτικοί των δύο μεγάλων κομμάτων να έχουν κάνει ήδη τις απαιτούμενες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Είμαι σίγουρος ότι εξωθεσμικοί ισχυροί παράγοντες που όλοι γνωρίζουμε θα έχουν πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Η επόμενη ημέρα έχει σαν πρώτο ζητούμενο την άμεση αποφασιστικότητα στη λήψη των μέτρων που τώρα σέρνονται. Αυτά που ακούσαμε και θα ακούσουμε για τα προγράμματα των κομμάτων πετάξτε τα από τώρα στα σκουπίδια. Αποφασιστικότητα για τα μέτρα και για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων. Εκεί παίζονται όλα.

Πελεκάνος Ερημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)