37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ


Γιαννιτσού Φθιώτιδας: Κανείς δεν τους θυμάται πια

ΛΑΜΙΑ

Στο δημοτικό διαμέρισμα Γιαννιτσού Φθιώτιδας χάνονται οι ρίζες του γενεαλογικού δένδρου της οικογένειας Γιωτόπουλου, κανένα μέλος της όμως δεν κατοικεί πλέον στο διώροφο πέτρινο σπίτι που υπάρχει εκεί από τις αρχές του αιώνα.

Οι κάτοικοι της Γιαννιτσούς δεν θυμούνται πλέον ούτε τον πατέρα του Αλ. Γιωτόπουλου, Δημήτριο, μιλούν όμως οι παλαιότεροι για τον δάσκαλο Παρνασσό Γιωτόπουλο, παππού του φερόμενου ως ηγετικού στελέχους της «17 Νοέμβρη».

Ο Δημ. Γιωτόπουλος έφυγε από τη Φθιώτιδα για την Αθήνα στα τέλη του 1938, ενώ το 1944 στο Παρίσι αποκτά από το γάμο του με τη Ζωή Μεταξά τον Αλέξανδρο, ο οποίος ουδέποτε επισκέφθηκε τον τόπο καταγωγής του πατέρα του. Οπως δηλώνουν σήμερα οι κάτοικοι της Γιαννιτσούς, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Παρνασσού Γιωτόπουλου δεν είχαν ιδιαίτερες σχέσεις με τον Δημήτριο, ο αδελφός του μάλιστα, Θεόδωρος, καθηγητής σε σχολεία της Λαμίας, χαρακτηριζόταν ως άτομο συντηρητικών πεποιθήσεων.

Οσον αφορά στη θρυλούμενη αντιστασιακή δράση του πατέρα του, οι αντιστασιακοί της ευρύτερης περιοχής δεν θυμούνται τη συμμετοχή του Δημήτριου σε καμιά από τις δράσεις τους, είχε άλλωστε φύγει νωρίτερα για την Αθήνα και ελάχιστες φορές επισκέφθηκε τη γενέτειρά του.


ΑΠ. ΕΛΛΗΝΑΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/07/2002
Προσθέτουμε ότι ο Δημήτρης (Μήτσος) Γιωτόπουλος που είχε σπουδάσει χημικός, υπήρξε το βασικότερο στέλεχος των αρχειομαρξιστών και εκτός του Αλέξανδρου, απέκτησε και μια κόρη τη Λάουρα, μαθηματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)