37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΗ: Οσμή χειραγώγησης της μετοχής

«Μυστήρια» και με έντονη οσμή σκανδάλου ήταν η κίνηση της μετοχής της ΔΕΗ χθες, εν μέσω εκρήξεων οργής κομμάτων της Αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικών οργανώσεων για το διαβόητο επιχειρηματικό σχέδιο, νεοελληνιστί business plan, του Πατριάρχη των Γαλάζιων μάνατζερ κυρίου Αθανασόπουλου. Το οποίο, σημειωτέον, προέβλεπε αυξήσεις τιμολογίων 35% στο επόμενο δάστημα και απολύσεις του 5% του προσωπικού της εταιρείας..
Ενώ το θηλυκόν του χάους, όπως αποκαλεί το πενάκι του Γιάννη Καλαϊτζή το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), ακολουθούσε, όπως όλα τα Χρηματιστήρια το δρόμο προς την «κατηφόρα τη μεγάλη», η μετοχή της ΔΕΗ είχε ξεστρατίσει και ακολουθούσε ένα μοναχικό ανηφορικό μονοπάτι.
  • Στις 14.00 και ενώ ο δείκτης του ΧΑΑ ήταν στο -4,26% η μετοχή της ΔΕΗ κέρδιζε 2,75%
  • Στις 16.00 και ενώ ο δείκτης του ΧΑΑ ήταν στο -4,75% η μετοχή της ΔΕΗ κέρδιζε 3,09%
  • Και στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ενώ ο δείκτης του ΧΑΑ είχε προσγειωθεί ανώμαλα στο -6.42% η μετοχή της ΔΕΗ έκλεινε στο -0,14%
Ενδιαφέρον έχει και η κίνηση της μετοχής. Άλλαξαν χέρια 1.792.201 μετοχές, συνολικής αξίας €17.729.104. Το πάρτι συνεχίστηκε και σήμερα, που η μετοχή έκλεισε με πτώση -0,68% (-1,94% ο γενικός δείκτης) και σε κάποια σημεία της συνεδρίασης είχε φθάσει να κερδίζει 2,53%. Άλλες 1.592.769 μετοχές άλλαξαν χέρια, με συνολικό τζίρο €14.228.675. Με δυο λόγια η σημερινή κίνηση της μετοχής της ΔΕΗ αντιστοιχούσε στο 5% του συνόλου των μετοχών που άλλαξαν χέρια και στο 7% του τζίρου.
Δεν αμφισβητώ ότι το εξωφρενικό από κάθε άποψη επιχειρηματικό σχέδιο του ανθρώπου που έκανε μια κερδοφόρα επιχείρηση προβληματική ήταν καλό δόλωμα για τους τζογαδόρους του Χρηματιστηρίου.
Δε μου διαφεύγει όμως ότι στις 16.00 χθες ανακοινώθηκε ότι το ΔΣ της ΔΕΗ ΄«ζήτησε από τον κύριο Αθανασόπουλο να διερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους βελτίωσης των οικονομικών της επιχείρησης». Την ώρα δγηλαδή που άρχισε να πέφτει και η μετοχή της ΔΕΗ.
Τα ερωτήματα είναι τα εξής:
  1. Ποιοι γνώριζαν το επιχειρηματικό σχέδιο του κ. Αθανασόπουλου πριν αυτό «διαρρεύσει»;
  2. Πόσες μετοχές της επιχείρησης αγόρασαν στο αμέσως προηγούμενο διάστημα πριν την «διαρροή» και πόσες από αυτές πούλησαν χθες και σήμερα;
Οι απαντήσεις υπάρχουν. Και αρμόδια για να τις δώσει είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μόνο που για να τις δώσει πρέπει τα ερωτήματα αυτά να τεθούν από κάποιο εισαγγελέα. Ο οποίος θα διερευνήσει και την κίνηση της μετοχής σε όλες τις προηγούμενες εξωφρενικές εκδηλώσεις προθέσεων του κ. Αθανασόπουλου.

Κατόπιν τούτου ζητείται έντιμος εισαγγελεύς

Γιάννης Χρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)