37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ : Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΜΟΓΕΑ

Εμπνευσμένος από την πραγματική ιστοριούλα του ΑπΙφ, ενδεικτικότατη του τρόπου που μας βλέπουν οι ξένοι, από Βούλγαρους έως Γερμανούς, θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία που αναφέρεται στην τραγική μοίρα του Λάκη Λαμογέα, εκ Μεσσηνιακής Μάνης ορμώμενου.

Ο Λαμογέας είχε μια καλούτσικη δουλίτσα, εργαζότανε κι η γυναικούλα του και θα μπορούσε να ζήσει αξιοπρεπέστατα την οικογένειά του.

Όμως ο Λαμογέας ήταν τζογαδόρος και γυναικάς. Να τα καζίνα, να τα κουστούμια, να τα ουίσκια και τα δώρα στις γκομενίτσες, πού να φτάσουν τα λεφτά!

Δανειζότανε λοιπόν ο Λαμογέας, δανειζότανε απ' όλο τον κόσμο, δανειζότανε και ξαναδανειζότανε. Στην αρχή πλήρωνε τους τόκους, γύρναγε και το κεφάλαιο, ξαναδανειζότανε για να επιστρέφει τα δανεισμένα, έφτασε να χρωστάει και τα κέρατά του.

Τον πήρανε πρέφα λοιπόν τον Λαμογέα οι δανειστές και του λένε τέρμα. Δε σου ξαναδανείζουμε αν δεν επιστρέψεις τα δανεικά. Πού να τα βρει να τα επιστρέψει ο Λαμογέας; Βγαίνει λοιπόν στις πλατείες και ουρλιάζει : Δεν χρωστάω, δεν αναγνωρίζω κανένα χρέος, να πάτε να γαμηθήτε όλοι οι δανειστές. Και το πιο ωραίο ποιο ήτανε; Ότι ο Λαμογέας πίστευε πως μ' αυτή την ταχτική οι δανειστές του θα τον ξαναδανείζανε. Γιατί βέβαια ο Λαμογέας δε μπορούσε να κάνει χωρίς καζίνα και γκομενούλες.

Μετά από κείνα τα νούμερα που έκανε στις πλατείες, εγώ δεν ξανάκουσα για τον φουκαρά το Λαμογέα. Μήπως ακούσατε εσείς;

Θηρίον το Αλύπητον

3 σχόλια:

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Το λοιπόν, που λένε μερικοί, θα σας διηγηθώ κι εγώ μια μικρή ιστορία αν μου το επιτρέπετε!
"Στην περιοχή μου ήταν ένας τύπος που τον έλεγαν Μαλακοπίτουρα!Αυτός ο τύπος, λοιπον δανειζόταν συνέχεια και κάποια στιγμή αυτά που έδινε για δόσεις ξεπέρασαν τα μηνιαία έσοδά του πράγμα που σήμαινε νέους μηνιαίους δανεισμούς!
Ένας καλός τραπεζίτης, αυτός που του είχε δανείζει τα περισσότερα, του είπε:"Βρε αδερφέ, έχεις τρία οικόπεδα που τα έχεις ανεκμετάλλευτα και κάθονται και βάζεις κάθε χρόνο και τα καθαρίζουν και πληρώνεις από πάνω, δεν τα πουλάς να ξοφλήσεις τα χρέη σου και να ζεις καλά με τα έσοδα που έχεις;"
Ο Μλακοπίτουρας, αντί να κάνει αυτό, σταμάτησε τις σπουδές και τις ξένες γλώσσες από τα παιδιά του, έπαψε να δίνει λεφτά στη γυναίκα του για ψώνια στο σπίτι, μείωσε το φαγητό, άφηνε απλήρωτο το ρεύμα και το νερό, ώσπου στο τέλος η γυναίκα είδε κι απόειδε, του πήρα τα παιδιά και πήγε στη μάνα της!
Στο Μαλακοπίτουρα, έμειναν τα χρέη και τα οικόπεδα!

Θηρίον το Αλύπητον είπε...

Απορία : Τα οικόπεδα του Μαλακοπίτουρα ήταν αυτό που λέγαμε κάποτε "Πέντε λεπτά από την Ομόνοια";

Γιατί εξ όσων γνωρίζω οι δανειστές του δεν προσδοκούν λεφτά από τα οικόπεδα ούτε περιμένουν τον Μαλακοπίτουρα πότε θα πουλήσει τ' αμπέλια του παππούλη του.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ Θηρίον:
Μη μου πουλάς πνεύμα! Το οικόπεδο ήταν σα να λέμε πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, σα να λέμε Ολυμπιακά ακίνητα, σα να λέμε πρώην Ξενοδοχείο Ακροπόλ, σα να λέμε τα ασημικά που τα είχαμε στο πατάρι και γαργιάζανε από τη σκόνη, αντί να τα έχουμε στο σαλόνι και να τα επιδεικνύουμε με είσοδο 10 ευρώ, σα να λέμε Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που μέσα στο Καλοκαίρι, ένα Καλοκαίρι που περιμέναμε, τρομάρα μας πολλούς τουρίστες λόγω των γεγονότων στον Αραβικό Κόσμο, έχει ανοιχτές τις 6 από τις 36 αίθουσες!
Είναι ο ΟΣΕ που από τότε(πριν 22 Μήνες) που ο κ. Κρέπας ανακοίνωσε συσσωρευμένα ελλείμματα 10 δις και ότι μπαίνει μέσα 2 εκ. την ημέρα, πρόσθεσε άλλα 2 δις μέχρι σήμερα, αλλά τα κάλυψε με δεύτερο "ΛΑΦΚΑ" επί της σύνταξης των μη δυνάμενων να αντιδράσουν!
Ενώ του ΟΣΕ του κλέβουν τα καλώδια και του ξεχαρβαλιάζουν το δίκτυο!
Ο μικρός Σημίτης, είπε κάποτε τη μεγάλη κουβέντα: "Αυτή είναι η Ελλάδα"!

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)