37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Οι ψήφοι και τα λιλιά...

Μια και το έφερε η κουβέντα, θα συνεχίσω σήμερα με μια άλλη μικρή ιστορία από την εποχή Καποδίστρια:
Βγήκε ο Καποδίστριας περιοδεία στο Μοριά μαζί με τον Κολοκοτρώνη για να μαζέψουν ψήφους, στις εκλογές του 1829. Μπροστά πήγαινε καβάλα στο άλογο ο ιπποκόμος του Καποδίστρια και πίσω ο Κολοκοτρώνης με τον Κυβερνήτη, που ήταν ντυμένος όπως το συνήθιζε, φτωχικά κι απλά, με μια ευρωπαϊκή ρεντιγκότα και θύμιζε γραμματικό.
Όμως οι κάτοικοι που υποδέχονταν την κουστωδία στα χωριά, αντί να σπεύδουν στον Κυβερνήτη για να τον χαιρετήσουν, έτρεχαν και χαιρετούσαν τον… ιπποκόμο, που φορούσε την κλασική στολή του ιπποκόμου, με τα χρυσά κουμπιά και που πήγαινε καβάλα στο άλογο. Αυτόν χαιρετούσαν κι αυτόν έβαζαν στις καλύβες τους για να τον κεράσουν ρακή.
Ο Κολοκοτρώνης που έβλεπε το θέαμα και που κατάλαβε ότι τις χάνανε τις εκλογές με τη «στολή» του… γραμματικού, σταμάτησε σε κάποια στιγμή το άλογό του και είπε του Κυβερνήτη:
«Άκου εξοχότατε, έτσι όπως είσαι ντυμένος όχι ψήφους δε μαζεύουμε, αλλά ούτε κορόμηλα. Κοίτα να φορέσεις τη στολή του υπουργού του Τσάρου, γιατί χαθήκαμε!»
Φόρεσε λοιπόν ο Καποδίστριας τη στολή του υπουργού του Τσάρου, με τα λιλιά και έτσι πήραν εκείνες τις εκλογές…
Κ.Λ.

2 σχόλια:

αέρα πατέρα είπε...

Κάποτε, τον χρυσό εκείνο τον καιρό, με τον Βουλγαράκη στην Πύλο είχαμε ακούσει το ιστορικό : Με τα λεμόνια θα νικήσουμε;
Μπορούμε τώρα λοιπόν να επαναλάβουμε: Με τα λιλιά θα νικήσουμε;
Μας πρόφτασε ο Μπούλης με τον Λούλη.

TEΩΣ Σ είπε...

Αξεχαστη ατακα που θυμιζει και ημερεs μπασκετικου ΙΓΜΕ.
Μα τι λετε ρε παιδια?
Με τα λεμονια θα νικησουμε?

Οι "σοφεs" κουβεντεs ειναι παντα επικαιρεs!!!

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)