37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ.

Έχω το ελάττωμα να μην ακολουθώ την επικαιρότητα. Κατά το κοινώς λεγόμενο, ότι θυμάμαι χαίρομαι.

Σκέφτηκα λοιπόν την φράση του Πάγκαλου. Όχι για το ορθόν του περιεχομένου. Περί αυτού δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι ακριβώς έτσι. Τα λεφτά του Δημοσίου σπαταλήθηκαν κυρίως στην διόγκωσή του. Το Δημόσιο ήταν για χρόνια ο στόχος, η ελπίδα και τελικά η επιτυχία των περισσοτέρων Ελλήνων. Η διασπάθιση του χρήματος ήταν κυρίως σε μισθούς και αμοιβές.

Το ζήτημα είναι εάν ο Πάγκαλος ως υπεύθυνος πολιτικός δικαιούται να επιμερίζει ευθύνες εξίσου. Από την άποψη ότι ο αμειβόμενος υπάλληλος δεν υποχρεούτο να γνωρίζει την ύπαρξη της Μαύρης Τρύπας. Αντίθετα, πολιτικοί σαν τον Πάγκαλο εγνώριζαν. Και συνέχιζαν.

Εδώ όμως υπάρχει και ο αντίλογος του πολιτικού. Που λέει ότι κανείς δεν τολμούσε να ακολουθήσει πολιτική σκληρής λιτότητας γιατί η λαϊκή αντίδραση θα ήταν τεράστια. Και μέσω των οργανωμένων συνδικαλιστικών φορέων.

Στους εκάστοτε κυβερνήτες έμενε λοιπόν η ελπίδα ότι η διεθνής συγκυρία θα συνέχιζε να είναι ευνοϊκή. Κάτι σα να προσεύχεται ο καπετάνιος να κάνει πάντοτε μπουνάτσα. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα στασίαζε το πλήρωμα…

αέρα πατέρα

2 σχόλια:

haidouk είπε...

apo ta liga kala pou exei pei o paparas o lazopoulos einai to oti an katseis sto idio trapezi me ton pagkalo, oxi mazi tou den tha fas, oute patata den tha prolaveis na valeis sto stoma sou!

αέρα πατέρα είπε...

Η αλήθεια είναι ότι σαρώνει.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)