37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Οι "Πυρήνες της Φωτιάς"... στα πατζάκια μας!..

Πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν ένα «δεύτερο γύρο» των γεγονότων του Δεκέμβρη, τις μέρες που έρχονται.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου και η επακολουθούσα πρώτη επέτειος του θανάτου του Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη σίγουρα θα συνδυαστεί με αναταραχή στους κύκλους της αυτονομίας και του έξω των τειχών "κινήματος" της ακροαριστεράς και των αναρχικών.
Για ιστορικούς λόγους ο χώρος αυτός είναι στην Ελλάδα ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και πλέον, επίσης για λόγους που ανάγονται στα χαρακτηριστικά της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας μας, διαθέτει και τον μικρό, αλλά δυναμικό «στρατό» του.
Το τι θα συμβεί και το αν θα συμβεί, θα το δούμε τις μέρες που έρχονται.
Αυτό που έχει κατά τη γνώμη μου σημασία, είναι μια πολύ σοβαρή διαπίστωση:
Από το Δεκέμβρη του ’08 και εντεύθεν έχουμε μια εντυπωσιακή ανάπτυξη μικρών, συνωμοτικών ομάδων, με οπλισμό που ζαλίζει (ούζι, καλάσνικωφ, μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών), με χτυπήματα άγρια, που κάνουν τα πιστολάκια της πάλαι ποτέ κραταιάς 17Ν να μοιάζουν με παιδικά παιχνίδια…
Μιλάμε για ένα χώρο που ήδη μετράει αρκετά άτομα στις φυλακές, ακόμα περισσότερα στην λεγόμενη «παρανομία» και φυσικά πολύ περισσότερα στην ενεργό δράση.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν συναντάται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, απ’ ότι μπορώ να γνωρίζω και που εκ πρώτης όψεως φαίνεται μάλλον δύσκολο να αναχαιτιστεί.
Εδώ και αρκετά χρόνια, οι δυτικές – και όχι μόνο – κοινωνίες έχουν απαλλαγεί από τη λεγόμενη «αριστερή τρομοκρατία». Και για πολλούς ευρωπαίους μοιάζει εφιαλτική η προοπτική της εκ νέου επανεμφάνισης του φαινομένου αυτού στις κοινωνίες της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό έχουν πολλοί στραμμένη την προσοχή τους στα όσα τεκταίνονται στη χώρα μας.
Αν η παγκόσμια κρίση δεν αναχαιτιστεί, αν στρατιές ανέργων και απελπισμένων κατακλύσουν αυτές τις κοινωνίες, το μέλλον θα είναι όντως εφιαλτικό…
Αυτό που το κάνει εφιαλτικό, είναι ένα δεύτερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του «ελληνικού κινήματος», που δεν έχει κατά τη γνώμη μου αναλυθεί αρκετά, ούτε ικανοποιητικά:
Τα μέλη αυτού του «κινήματος» είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους γόνοι «καλών οικογενειών». Γόνοι της μεσαίας τάξης…
Δεν πρόκειται για τους εξεγερμένους παρίες των γαλλικών συνοικιών, ούτε τα παιδιά των μουσουλμάνων που κατοικούν στην Αγγλία.
Πρόκειται για παιδιά που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν με φροντίδα και σε σπίτια που συνήθως οι ένοικοί τους περπατούν ξυπόλητοι, για να μη λερώνουν τα ακριβά χαλιά που έχουν στρωμένα στα ξύλινα πατώματά τους…
Αυτό ακριβώς το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό κάνει πολλούς από εμάς να αντιμετωπίζουμε το «κίνημα» αυτό με κάποια ειρωνική διάθεση και με πολλή – πολλή διάθεση για υποτίμηση τόσο της δυναμικής που μπορεί στο μέλλον να αναπτύξει, όσο και του πολιτικού του βεληνεκούς.
Κάπου άκουσα ότι η ονομασία «Πυρήνες της Φωτιάς», την δεκαετία του ’70 θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το όνομα κάποιου ροκ συγκροτήματος. Σήμερα όμως είναι το όνομα μερικών δεκάδων (απ’ ότι φαίνεται) νέων παιδιών, που βάζουν αυτοσχέδιες βόμβες. Και που αύριο, αυτά τα ίδια παιδιά, μπορεί να κρατάνε ένα καλάσνικωφ στο χέρι. Και να βάλλουν κατά πάντων!..
Κ.Λ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιες παρατηρήσεις στα γραφόμενά σου, έτσι για την κουβέντα.

Η κοινωνική σύνθεση των σημερινών ένοπλων ομάδων, εμένα δεν μου είναι και τόσο σαφής (μήπως άραγε ξέρουμε ποιοί τις αποτελούν); Πάντως μου φαίνεται ότι και στη Γερμανία των "μολυβένιων χρόνων" οι ένοπλες οργανώσεις αποτελούνταν κυρίως από παιδιά των μεσαίων τάξεων. Στην Ιταλία η κοινωνική σύνθεση ήταν περισσότερο μικτή, λόγω της μαζικότητας των Ερυθρών Ταξιαρχιών και της διείσδυσής τους σε εργοστάσια και σε πολιτικούς και συνδικαλιστικούς χώρους στους οποίους συμμετείχε κόσμος από τα εργατικά στρώματα.

Βασικός λόγος εξάλειψης της αριστερής τρομοκρατίας στη Δυτική Ευρώπη ήταν η μεταστροφή μεγάλου μέρους του κόσμου, που ενώ αρχικά είχε μια στάση ανοχής ως συμπάθειας, στη συνέχεια πείστηκε ότι θα πρέπει να βοηθήσει στην καταστολή αυτού του φαινομένου. Στην Ιταλία για παράδειγμα, μετά τη δολοφονία του Μόρο πέρασε η αντίληψη ότι ο πολίτης θα πρέπει να συνεργαστεί με την αστυνομία για να αντιμετωπιστεί δραστικά η τρομοκρατία.

Στην Ελλάδα, νομίζω πως τουλάχιστον μέχρι την τελευταία χρονιά που μας πέρασε, ο μέσος πολίτης δεν ένιωσε να απειλείται από αριστερές και αντιεξουσιαστικές ένοπλες ομάδες. Και αυτή η ανοχή δυσκολεύει αντικειμενικά τις διωκτικές αρχές (ακόμα και η 17 Νοέμβρη, εν πολλοίς από σύμπτωση εξαρθρώθηκε). Τώρα βέβαια η ωμή βία που είδαμε μετά από το Δεκέμβρη, ακόμα και η σκληρότητα και ο κυνισμός που βγαίνει από τα κείμενα ανάληψης ευθύνης, ίσως να οδηγήσει την κοινή γνώμη σε άλλες στάσεις και συμπεριφορές.

Γιώργος

Koupakia είπε...

Προσωπικά από αυτήν την ιστορία των διαφόρων αδιευκρίνιστων ομάδων, ένα πράγμα καταλαβαίνω:
ότι την πληρώνει ο μαλάκας Έλληνας φορολογούμενος!

leon είπε...

Εύστοχες οι παρατηρήσεις του Γιώργου. Το ότι, όπως όλα δείχνουν, τα «παιδιά με τα καλάσνικοφ, τα ούζι και την τυφλή οργή» είναι, κυρίως, παιδιά μεσοαστικών οικογενειών δε μειώνει τη σοβαρότητα του φαινομένου.
Ήδη από πέρσι, όταν όλοι τραβούσαν τα μαλλιά τους με τη βιαιότητα των αντιδράσεων των εφήβων στη δολοφονίοα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, είχα επισημάνει τη συσσωρευμένη οργή που φώλιαζε στις καρδιές της νεολαίας. Είχα τονίσει ότι αυτή η οργή, που οφείλεται στην αίσθηση της απουσίας προοπτικών, στην πεποίθηση των νέων αυτών ότι δε θα μπορέσουν να ζήσουν ως ενήλικες την άνετη ζωή που τους προσέφεραν οι γονείς τους, μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις.
Πιστεύω ότι η μαζικότητα των «Πυρήνων της Φωτιάς», που μόνο με την αντίστοιχη του ΕΛΑ στα τέλη της δεκαετίας του '70 μπορεί να συγκριθεί, σε αυτή την οργή οφείλεται.
Στο ερώτημα αν η
Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην οποία θα αναβιώσει το κίνημα του αριστερού αντάρτικου πόλεων της δεκαετίας του '70 δεν έχω απάντηση.
Πρώτα απ' όλα οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις Ερυθρές Ταξιαρχίες, στη Φράξια Κόκκινος Στρατός και τις άλλες παρεμφερείς οργανώσεις, ήταν πρωτίστως οργισμένοι κατά της Αριστεράς, στην οποία καταλόγιζαν «προδοσία των αρχών» της. Και σε τούτο έμποιαζαν πολύ με τα 17 Νοέμβρη.
Τέτοια διλήματα δεν υπάρχουν για τους σημερινούς οργισμένους νέους. Γι αυτούς η Αριστερά, ακόμα και η εξωκοινοβουλευτική, είναι μέρος «του συστήματος». Δεν τους νοιάζει να χτίσουν ένα «άλλο κόσμο». Τους αρκεί να καταστρέψουν ετούτο. Κι αυτό τους κάνει πιο δυνατούς. Δε θα κριθούν ποτέ κι από κανένα, όπως κρίθηκε και κρίνεται η Αριστερά, γι αυτό που δε μπόρεσαν να χτίσουν. Κρίνονται μονάχα από το «τι μπόρεσαν να καταστρέψουν».
Γι αυτό, αν σύντομα δεν υπάρξει ένα πολιτικό όραμα στο οποίο οι οργισμένοι - και δικαίως και αδίκως - νέοι θα μπορέσουν να πιστέψουν, τότε οι κάθε λογής «Πυρήνες της Φωτιάς» θα πληθαίνουν.
Οι ενδεχόμενες εμπλοκές τους με παρακρατικούς μηχανισμούς - με έχει προβληματίσει πολύ σοβαρά το γεγονός ότι οι τελευταίες φονικές επιθέσεις έγιναν, η μεν πρώτη όταν κατέπεσαν οι καταθέσεις της κυριακίδου στη δίκη του ΕΛΑ η δε δεύτερη όταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να αναπεμφθεί στο Εφετείο η υπόθεση της 17Ν για να έχουν πιο δίκαιη μεταχείριση,ως προς την επιμέτρηση των ποινών, κάποια μέλη της - δευτερεύουσας σημασίας είναι. Θα είναι μεγάλο λάθος, μολονότι θα συμβεί να δούμε παρακρατικούς μηχανισμούς να διεισδύουν σε τέτοιες οργανώσεις, να καταφύγουμε, όπως πάγια κάνει η Αριστερά, στη θεωρία της προβοκάτσιας.

Γιάννης Χρ.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)