37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές 2009: Ψυχραιμία και αποτίμηση

Επειδή δεν μπορούμε να αρθρίζουμε μήλα με καρπούζια (βασικός νόμος στην… μαθηματική επιστήμη) ας συνέλθουμε κι ας συγκρίνουμε όπως πρέπει αυτές τις εκλογές, με τις προηγούμενες αυτού του είδους, ήτοι, με τις ευρωεκλογές του 2004.
Αν το κάνουμε, τότε θα διαπιστώσουμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα:

1. Η ΝΔ καταρρέει σε ένα ποσοστό άνω του 10% από εκείνο του 2004 (43% - 32,3%)

2. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει κατά 2,5 μονάδες περίπου, άρα λογίζεται ο νικητής αυτών των εκλογών, ή καλύτερα, ένας από τους νικητές.(34% - 36,7%)

3. Το ΚΚΕ χάνει 1,1% από το ποσοστό του 2004 και ουσιαστικά θα πρέπει να λέμε ότι βγαίνει χαμένο. (9,4% - 8,3%)

4. Ο ΣΥΝ (ΣΥΡΙΖΑ) κερδίζει 0,5 % σε σχέση με το 2004 και συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι μένει σε μια από τα ίδια, με μικρή αλλά μίζερη άνοδο. (4,10% - 4,70%)

5. Το ΛΑΟΣ είναι καθαρά και εντυπωσιακά κερδισμένο με την άνοδο του 3% που επιτυγχάνει σε σχέση με το 2004 (4,10% - 7,10%)

6. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν εντυπωσιακή άνοδο 2,8 περίπου και είναι κι αυτοί κερδισμένοι, αφού μάλιστα περνούν το εκλογικό μέτρο και βγάζουν και ευρωβουλευτή για πρώτη φορά στην ιστορία τους. (0,7% - 3,5%)

7. Επίσης τα λεγόμενα «λοιπά κόμματα» έχουν εντυπωσιακή άνοδο 2,8 μονάδες περίπου σε σχέση με το 2004. (4,5% - 7,3%)

Συμπέρασμα;
Η ΝΔ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Βουλιάζει στην αποτυχία και την ανικανότητα διαχείρισης της οικονομίας και πληρώνει – πολύ λογικά – τα σκάνδαλα και την πολιτική της αλαζονείας της.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε άνοδο, δεν έχει δημιουργήσει όμως ρεύμα νίκης και συνεπώς δεν έχει ακόμα κατακτήσει τον στόχο της αυτοδυναμίας στις επόμενες (βουλευτικές) εκλογές.

Η αριστερά βρίσκεται στα ίδια, το ΚΚΕ χάνει αργά αλλά σταθερά δυνάμεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει απογοητευμένος τα όνειρά του για μια μεγάλη «αντικαπιταλιστική πολιτική» να καταρρέουν και να παραμένει στην ίδια μίζερη αγωνία του… 3 %...

Η ακροδεξιά παίρνει κεφάλι και αυτό είναι ίσως το πλέον δυσάρεστο μήνυμα αυτών των εκλογών. Θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο ΛΑΟΣ ανεβαίνει ως το όριο του 10% στις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, και ιδιαίτερα στην Α΄ ΑΘΗΝΑΣ και Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, εκεί δηλαδή που υπάρχει ανασφάλεια από το έγκλημα και πολλοί μετανάστες.

Εμφανίζεται αξιοπρεπώς και το λεγόμενο «οικολογικό κίνημα» στο προσκήνιο, διεκδικώντας το χώρο του στην πολιτική εκπροσώπηση.

Το φαινόμενο της αποχής δεν πρέπει να προβληματίζει τόσο. Μπορεί να δείχνει μια διάθεση απαξίωσης του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος, ιδίως από τις νεότερες γενιές, αλλά σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι δεν έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις, αφού αυτή η αποχή ούτε τόσο μεγάλη είναι όσο λέγεται, ούτε από συγκεκριμένο χώρο προέρχεται. Τα «μπάνια του λαού», διαχρονικά, δεν τα χάλασε ποτέ κανένας!..

Κ.Λ.

6 σχόλια:

leon είπε...

Κάποιες παρατηρήσεις και κάποια σημεία διαφωνίας:
1. Κάκιστα τοποθετείς το ΚΚΕ στην Αριστερά. Πέρα από τον απίστευτο κοινωνικό συντηρητισμό των θέσεών του, λειτουργεί ως συγκυβερνόν κόμμα σε κάθε επίπεδο. Πολύ περισσότερο που ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι μέρος ελάχιστο των αμαρτωλών οικονομικών του συναλλαγών με τη ΝΔ (βλ. απευθείας ναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ ετησίως του ΟΠΑΠ στην ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ κ.λ.π.) Τέλος ο αριστερός του βερμπαλισμός χάνει κάθε αξία όταν μπαίνει κάποιος στο κολαστήριο της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ, όπου οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα Πακιστανοί εργάτες, δουλεύουν με συνθήκες Κίνας.
2. Δε βλέπω κανένα λόγο ικανοποίησης από την ελεύθερη πτώση της ΝΔ, πολύ περισσότερο που αυτή την καρπώνονται το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ και τα φασίζουσας στην πλειονότητά τους - εξαιρώ τη ΔΡΑΣΗ και τη ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, δυο ακραιφνώς φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις και τους «Οικολόγους» του Βεργή και του Παπανικόλα τους οποίους ψηφίζουν τα σούργελα της κοινωνίας - ιδεολογικής απόχρωσης μικρά κόμματα. Αντιθέτως το άθροισμα των πολιτικών δυνάμεων της Προόδου - με την έννοια ότι τόσο ως κομματικοί σχηματισμοί, όσο και ως ψηφοφόροι επιδιώκουν να παρέμβουν στις εξελίξεις του κόσμου και όχι να βγουν έξω από αυτές - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ήταν 43,85% στις βουλευτικές εκλογές του 2004, 44,35% στις βουλευτικές του 2007 και 44,89% χθες. Δε βλέπω να συντρέχει λόγος αισιοδοξίας. Αντιθέτως διαγιγνώσκω μια απουσία επαρκούς παρέμβασης στην κοινωνία.
3. Στις χθεσινές εκλογές χρειάστηκε παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ στο Υπουργείο Εσωτερικών για να ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι δυο εκλογικών τμημάτων του ΑΙΓΑΛΕΩ να ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. Το κρούσμα αυτό, σε συνδυασμό με την κατάπτυστη ενέργεια της ΕΡΤ να ζητήσει γνωμοδότηση του ΕΣΡ πριν προβάλει το τελευταίο τηλεοπτικό σποτ του ΠΑΣΟΚ, με κάνει να φοβάμαι ότι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα βρεθούμε αντιμέτωποι με οργανωμένη προσπάθεια φίμωσης της Αντιπολίτευυσης και φαλκίδευσης της λαϊκής βούλησης. Και φυσικά το τίμημα σε αυτή την περίπτωση δε θα το πληρώσει μόνο το ΠΑΣΟΚ.

Γιάννης Χρ.

leon είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Koupakia είπε...

Στα χθεσινά ευτράπελα της κάλπης πρέπει να ενταχθεί και η ροή των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών!
Μα τόσο πια νούμερα είναι;

Ανώνυμος είπε...

Παρόλα αυτά Γιάννη, και πάλι αν αθρίσεις ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, κλπ μικρά φασίζοντα κόμματα το 2004 και το 2009, θα βρεις μια μείωση της τάξης του 4 - 5 %. Κάτι είναι αυτό.
Όσον αφορά το ΚΚΕ συμφωνώ βεβαίως, δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις αριστερές δυνάμεις, παρά μόνο ιστορικά.
Τέλος, όσον αφορά τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα, θα πρέπει σίγουρα να υπάρξει μια προσοχή από το ΠΑΣΟΚ, διότι έχω και την υποψία ότι το τελικό αποτέλεσμα που εξέδοσε το υπουργείο εσωτερικών είναι "πειραγμένο"...
Η ΝΔ πήρε την όγδοη έδρα με... 7.500 χιλιάδες ψήφους παραπάνω...
Ποιός το έλεγξε και πώς άραγε;;;
Δεν ξέρουν οι νεοπασόκοι, με τι έχουν να κάνουν, μάλλον...
Κ.Λ.

Ανώνυμος είπε...

Η δε ροή κουπάκια, είναι το κλασικό "κόλπο" που κάνει δεκαετίες τώρα η δεξιά, όποτε κάνει εκλογές, με τη Β΄Αθήνας, που την μετράει τελευταία επίτηδες, για τον σχηματισμό εντυπώσεων. Θα μείνει αξέχαστο εκείνο το "όσο ξημερώνει το αγγούρι μεγαλώνει" του 1981, όταν κατά τις πέντε τα χαράματα έφτασε το ΠΑΣΟΚ στο 48%...
Κ.Λ.

leon είπε...

Σε ό,τι αφορά στην 8η έδρα της ΝΔ, επειδή παίχτηκε μεταξύ αυτής και του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να ελπίζω ότι οι αμέσως ενδιαφερόμενοι είναι λιγότερο ζώα δίποδα από τους ΠΑΣΟΚους. Χωρίς να είμαι βέβαιος.
Υπάρχει όμως και άλλη μια ένσταση. Ναι μεν η αποχή δεν επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα, όμως οι απέχοντες είναι αυτοί που πρώτοι θα σπεύσουν να χειροκροτήσουν τον κάθε αυτόκλητο σωτήρα που θα τους χαϊδέψει τ' αυτιά. Γι αυτό και επιμένω στην αναγκαιότητα κοινωνικής παρέμβασης, ξεκάθαρων πολιτικών θέσεων, και προτάσεων που να γεννούν ελπίδα. Πολύ περισσότερο που οι άνθρωποι που απείχαν δεν είναι κάποια UFO. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας

Γιάννης Χρ.

Γιάννης Χρ.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)