37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ

Έζησα αρκετά χρόνια στην κοινωνία του υπαρκτού σοσιαλισμού. Την ατμόσφαιρα της κοινωνίας αυτής την αποδίδει τόσο ζωντανά ο Κούντερα που δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα. Απλά λέω ότι ήταν ατμόσφαιρα γλυκιάς θλίψης, κάτι σαν την χαρμολύπη της ορθοδοξίας.

Γιατί λύπη; Μα γιατί αυτή η κοινωνία δεν επέτρεπε την ατομική υπέρβαση, την κατάκτηση κορυφών, υλικών, ψυχικών ή πνευματικών με ατομική προσπάθεια. Αυτό δημιουργούσε αίσθημα ατελούς ζωής.

Τότε γιατί γλυκιά; Λόγω της απουσίας άγχους για την επιβίωση. Η ζωή κυλούσε χωρίς απρόοπτα, ευχάριστα ή δυσάρεστα. Απλά κυλούσε. Μα θα μου πείτε ο θάνατος; Αυτός δεν είναι απρόοπτος. Ήταν απόλυτα κατανοητός σε αντίθεση με τη δική μας κοινωνία που ο θάνατος, τουλάχιστον μέχρι τώρα, αντιμετωπίζεται με έκπληξη, σαν κάτι το αφύσικο.

Η παρούσα ελληνική θλίψη δεν είναι γλυκιά. Δεν είναι χαρμολύπη. Είναι το άγχος της επιβίωσης; Ίσως, αν και πιστεύω ότι κανείς δεν θα πεθάνει από πείνα. Είναι μάλλον το άγχος της απώλειας. Γι αυτά που χάνουμε ή πρόκειται να χάσουμε, πολλά ή λίγα. Αυτά που μόλις πρότινος ειρωνευόμασταν θεωρώντας τα εξασφαλισμένα. Γιατί την ελληνική κοινωνία δεν την διέκρινε η χαρά ή η λύπη. Την χαρακτήριζε η ειρωνεία για το παρελθόν και το παρόν και η απαξίωση για το μέλλον. Μας αξίζει λοιπόν η σκληρή θλίψη και το αίσθημα απώλειας, όπως άξιζε στον Κροίσο και παρακαλώ μην με παρεξηγήσετε. Πάντα έδινα δίκιο στο Σόλωνα.

Πελεκάνος Ερημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)