37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Πριν ακόμη ξεσπάσει με όλη της τη βιαιότητα η κρίση, σ’ αυτό το blog είχαμε επισημάνει ότι πιθανά η περιπέτεια αυτή θα σημάνει την ανάδειξη της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πράγματι, σήμερα βλέπουμε να προβάλλονται πρωτοβουλίες που αφορούν σε συσσίτια, συλλογή αγαθών πρώτης ανάγκης για τους ασθενέστερους και άλλα.

Όλα αυτά είναι καλά και ασφαλώς χρήσιμα αλλά ίσως έχουν περιορισμένη σημασία. Φερ’ ειπείν, μια τέτοια πρωτοβουλία από τους χώρους της αριστεράς μπορεί να μη σημαίνει κάτι παραπάνω από ευκαιρία προπαγάνδας – ότι ακριβώς σήμαινε και σημαίνει και η οικολογία γι αυτούς τους χώρους – ενώ για την εκκλησία μπορεί να σημαίνει αφενός προπαγάνδα και αφετέρου πασαπόρτι Παραδείσου για τους πιστούς.

Για μια προηγμένη κοινωνία πολιτών, το σπουδαιότερο επίπεδο αλληλεγγύης αφορά στην τήρηση των νόμων και των υποχρεώσεων προς το κράτος – το μόνο που μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή – αλλά και στον έμπρακτο σεβασμό των συμπολιτών μας σε κάθε εκδήλωση της κοινωνικής μας ζωής. Αυτό είναι το δύσκολο. Θα τα καταφέρουμε;

Θηρίον το Αλύπητον

1 σχόλιο:

hectoire είπε...

h alh8eia einai oti h an8rwpothta de swnetai me tipota.Mia eukairia ston paradeiso na pame mas dinetai se auth th zwh.H epilogh einai aplh alla emeis thn kanoume duskolh.Kai meta th la8os epilogh katalhgoume sta farmaka.An exw kanei la8os mou to epishmainete.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)