37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΑΚΤΙΒΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ή ...



Η Υπουργός Μπιρμπίλη είναι μιά ενδιαφέρουσα περίπτωση πολιτικού. Ορκίστηκε πριν ένα χρόνο με εμφάνιση “ δρόμου” .Στενό παντελόνι τύπου τζίν ,αθλητικό παπούτσι και σακκίδιο στην πλάτη. Πολλοί την κατηγορούν ακριβώς γι΄αυτήν την εικόνα που δεν είναι συμβατή με τις καθωσπρέπει εικόνες των κατ΄επάγγελμα πολιτικών. Εγώ δηλώνω ότι γουστάρω την εμφάνιση της και περισσότερο την δύναμή της να αντιστέκεται στον “ καθωσπρεπισμό “, αλλά παράλληλα θα αναφερθώ σε δύο συγκεκριμένες πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται με Νόμους που έφερε προς ψήφηση στην Βουλή η κ.Υπουργός.
Η πρώτη αφορά τους υμιυπαίθριους χώρους. Ως γνωστόν την ευθύνη για την παρανομία που διαχρονικά έχει συντελεστεί με την ιστορία των υμιυπαιθρίων, η πολιτεία την είχε αναθέσει στον επιβλέποντα μηχανικό. Για να έχει την δυνατότητα ο ιδιοκτήτης ενός έργου να το ηλεκτροδοτήσει έπρεπε ο επιβλέπων μηχανικός να βεβαιώσει ότι οι εργασίες έγιναν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια. Προφανώς στις άπειρες περιπτώσεις όπου οι υμιυπαίθριοι μετατράπηκαν σε κατοικήσιμους χώρους άλλες τόσες φορές παρανόμησαν οι μηχανικοί και “ ξεγέλασαν “ το Κράτος με το αζημίωτο φυσικά. Προβλέπει ο Νόμος κάτι γι΄αυτήν τη απάτη των μηχανικών ; Ο Νόμος λοιπόν προβλέπει ότι ο μηχανικός ( ο απατεών ) βεβαιώνει την απάτη - που ο ίδιος μαζί με τον ιδιοκτήτη έχουν διαπράξει - παίρνει μια ωραία αμοιβή ( για την απάτη ) και είναι όλοι ευτυχισμένοι και περισσότερο απ΄όλους η συντεχνία των μηχανικών. Δηλαδή αντί τιμωρίας, τουλάχιστον ισοδύναμης, με αυτή του ιδιοκτήτη έχουμε επιβράβευση με μια έξτρα αμοιβή για την απάτη που διέπραξαν εις βάρος του Δημοσίου!
Η δεύτερη περίπτωση αφορά τα κλειστά επαγγέλματα και την Νομοθεσία της σαχλαμάρας ( δύο τα κακά δηλαδή). Ως γνωστό με Νόμο του Υπ.Περιβάλλοντος όλες οι ιδιοκτησίες για να πωληθούν ή ενοικιαστούν από 1/1/2011 πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ( !!!!!! ). Πιστοποιητικό βλακείας και σαχλαμάρας δηλαδή αφού τίποτε δεν προσθέτει στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων αλλά επιβαρύνει με ένα αχρείαστο κόστος τις ιδιοκτησίες. Και πως νομίζετε ότι ο Νόμος ρυθμίζει την έκδοση αυτών των πιστοποιητικών την ώρα που γίνεται πόλεμος για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ; Η έκδοση λοιπόν ανατίθεται σε “ ενεργειακούς επιθεωρητές” ( εδώ γελάνε ), με μία προκαθορισμένη κλειστή αμοιβή ανάλογα με το μέγεθος της ιδιοκτησίας. Εάν αυτό δεν συνιστά δημιουργία κλειστού επαγγέλματος όταν μιά συγκεκριμένη κλειστή ομάδα επαγγελματιών έχουν με Νόμο συγκεκριμένη αμοιβή χωρίς την δυνατότητα του ενδιαφερόμενου της διαπραγμάτευσης τότε τι είναι ;
Παραφωνία λοιπόν η κ. Μπιρμπίλη όχι για την εμφάνιση της αλλά για τις πολιτικές της.

ΑπΙφ

5 σχόλια:

TEΩΣ Σ. είπε...

Πριν ανακοινωθει ο Ν.3843/2010
περι Η/Υ χωρων η κ.Υπουργοs
διατυμπανιζε οτι τα χρηματα απο την εισπραξη των προστιμων
των Η/Υ χωρων θα πηγαιναν για την "πρασινη αναπτυξη" και το περιβαλλον.
Αυτη ηταν και η ειδοποιοs διαφορα του νομου Μπιρμπιλη απο τον νομο Σουφλια.
Για να την αδειασει μετα απο μερικεs μερεs ο Παπακωνσταντινου και να πει
ωμα κοφτα οτι τα χρηματα θα πανε για την αποπληρωμη του χρεουs.
Αυτο ηταν και το πρωτο ολισθημα -αν οχι το πρωτο χαστουκι- τηs κ. Υπουργου για να επακολουθησουν και τα αλλα που αναφερειs.

Εναs βραχυπροθεσμα ευνοουμενοs
(μηχανικοs) απο τιs διαταξειs του νομου.

ΑπΙφ είπε...

Ορθά το θέτεις και μου αρέσει το βραχυπρόθεσμα.

Vatopedinos είπε...

Δυστυχώς η Χώρα υποφέρει από τρεις επαγγελματικες κάστες:
1. Κάστα, οι μηχανικοί. Αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά τις εξής παραμέτρους:
- τρέχον μέτρο
- κυβικό μέτρο
- επινόηση τρόπων αφαίμαξης, πιχι: Ημιυπαίθριοι, αντιπαροχή, πως τις μεγάλες εκπτώσεις στα έργα, να τι πάρεις σε ζεστό χρήμα. Όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν.

2. Κάστα, οι γιατροί. Αυτοί μόλις καταλάβουν καλά καλά τη δύναμή τους , πέφτει ο φάκελος βροχή.

3. Κάστα, οι δικηγόροι. Εδώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Φανταστείτε ότι ουδείς μπορεί να επικαλεστεί ότι έχει άγνοια νόμου αλλά όμως σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχεις δικηγόρο.

Υ.Γ. Δε βάζω τους πολιτικούς, διότι οι πολιτικοί είναι κυρίως δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί.

Θηρίον το Αλύπητον είπε...

Υπάρχει και η κάστα των ξερολιών ή ξερόλων, επειδή όμως σε αυτή ανήκεις εσύ που σε αγαπώ, σε εκτιμώ και σε σέβομαι, την εξαιρώ από εκείνες που πρέπει να εξολοθρεύσει το θηρίον.

Όσο για τις άλλες κάστες...ο Τέως Σ. και ο Κ.Λ. τρέμουν!

Ανώνυμος είπε...

Οι δημησιογραφοι δεν ειναι καστα ?

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)