37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ.

Η δική μου ανάγνωση των γεγονότων που συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά μας λέει ότι οι πάλαι ποτέ φυσικοί, ψυχικοί, πραγματικοί ή φανταστικοί σύμμαχοι της φτωχής δικιάς μας αριστεράς καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον, μέσα σε δάκρυα, αίμα και ντροπή.

Η δεξιά μας ήθελε να ανήκομεν εις την Δύσιν, ποτέ όμως δεν ανήκαμε πραγματικά, έστω και αν είχαμε υπογράψει το βορειατλαντικό σύμφωνο. Ποτέ δεν ανήκαμε πραγματικά γιατί στη δύση που προόδευσε κυριαρχεί ο αυτοσυνείδητος άνθρωπος της ευθύνης και όχι ετεροκαθοριζόμενος άνθρωπος της ομάδας.

Σήμερα, αντί να κλαψουρίζουμε και να μπεμπεκίζουμε, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία. Τα γεγονότα στον κόσμο μιλάνε. Αρκεί να έχουμε τον τρόπο να τα καταλάβουμε.

Θηρίον το Αλύπητον

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειναι τοσο το ομαδικο πνευμα οσο η αρνηση να δεχθουμε οτι ειχε αδικο η ομαδα μας απο τα ποδοσφαιρικα ως τα πολιτικα.
Ο πραγματικος λογος της κακοδαιμονιας της μεταπολιτευσης ειναι η αρνηση της αριστερας και του μεγαλυτερου κομματιου του ΠΑΣΟΚ να δεχθουν οτι στον εμφυλιο πολεμο τελικα δικαιωθηκε η δεξια.
Και πως να το δεχθουν αυτο πανω που πηραν ειρηνικα σε μεγαλο βαθμο το πανω χερι στη μεταπολιτευση;
Δε γινεται.Οποτε το φερνουν απο εδω,το φερνουν απο εκει,το πανε παραπερα ψαχνοντας να τετραγωνισουν τον κυκλο μεχρι τεταρτου δρομου αντι να πουν κατι πολυ απλο :Ναι κυριοι δεξιοι ειχατε δικιο αλλα αυτο δεν σημαινει οτι εσεις εισαστε καλυτεροι.Ιδιοι και χειροτεροι εισαστε αλλα απλως σας ετυχε λαχειο και σας επελεξαν για συμμαχους οι Αμερικανοι γιατι οι αλλοι ηταν με τους Σοβιετικους και αυτοι,οι τοτε συμμαχοι σας, ηταν τελικα οι καλυτεροι.
Τωρα ας τα ξεχασουμε για να κανουμε ενα καπιταλιστικο κρατος σαν τα υπολοιπα δυτικοευρωπαικα.
Ε, αυτο δεν λεγεται και ολοι ψαχνουν την τρυπα της δεκαρας.

Θηρίον το Αλύπητον είπε...

Είναι λάθος να στεκόμαστε σε έναν σκέτο "ιστορισμό". Πρόκειται για εντελώς μηχανιστική ερμηνεία της κατάστασης στην οποία βρίσκεται όχι μόνο η οικονομία αλλά και σύνολη η ελληνική κοινωνία.

Θα πρέπει, για να καταλάβουμε τα βαθύτερα αίτια, να δούμε την προπόρευση του κόσμου της δύσης από τον κόσμο της ανατολής γενικά - ανεξάρτητα από το αν στην ανατολή αναπτύχθηκαν οι πρώτοι, πανάρχαιοι πολιτισμοί. Η εξέλιξη των πολιτισμών αυτών έδειξε και τα όρια του ομαδικού ανθρώπου, του ανθρώπου δηλαδή που η συμπεριφορά, τα θέλω και τα πρέπει καθορίζονται από την ομάδα. Αυτός είναι ο άνθρωπος - ρόλος.

Αντίθετα στη Δύση όπου αναπτύχθηκαν η Διαματύρηση (Λουθηρανισμός - Καλβινισμός) και ο Διαφωτισμός, δημιουργήθηκε ο προσωπικός άνθρωπος. Η μεν Διαμαρτύρηση φέρνει τον άνθρωπο σε απευθείας σχέση και ευθύνη με τον Θεό του, καταργώντας ενδιάμεσους, τελετές, μυστήρια κλπ, ο δε Διαφωτισμός εστιάζει στα ατομικά δικαιώματα και στην προσωπική ευθύνη.

Μπροστά σ' αυτά, τι να παρουσιάσει η Ανατολή των λιτανειών, των παρελάσεων της Πρώτης Μάη, των θαυματουργών εικόνων και της διάχυσης της ευθύνης σε ένα ακαθόριστο σύνολο για να απαλλαγεί ο καθείς απ' αυτήν!

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ Ανώνυμος:
Με βρίσκεις σύμφωνο στο σκεπτικό του σχολίου σου αν και τα περιγράφεις πολύ γλαφυρά!
@ Θηρίον:
Δεν είναι απαραίτητο να σταθούμε στον "ιστορισμό"! Δεν είναι, όμως διαλεκτικά σωστό να αγνοήσουμε τα γεγονότα!Κυρίως όταν αυτά, μας οδήγησαν εδώ!
Γιατί νομίζω ότι, τελικά, δεν είναι τπερβολή να πει κάποιος ότι, σε αντίθεση με ότι έγινε σε όλη την Ευρώπη, εδώ, την ιστορία την έγραψαν και τη διαχειρίστηκαν, οι "ηττημένοι"!

Vatopedinos είπε...

Βεβαίως ισχύει το δίκαιο του νικητή!
Αλλά ο νικητής ως προς τον τρόπο της διαχείρισης της νίκηες, έκανε μια τρύπα στο νερό και έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα συμβαίνοντα σήμερα.
Αν και λιγόλογος με εξαναγκάζεται να μακρυγορήσω!
Ερωτώ:
Εφόσον ο μλκς και ηλίθιος πολιτικά Ζαχαριάδης, συνειδητά απήχε στις εκλογές του 1946, δίνοντας την ευκαιρία να πηδήξουν οι νικητές τους αριστερούς της Επαρχίας, συνέχισε όχι μόνο με τον εμφύλιο αλλά και με το παρά πόδας όπλα, να δώσει το δικαίωμα στους μαλκς και ηλίθιους νικητές, να δημιουργήσουν αυτά που δημιούργησαν, να μην τα επαναλαμβάνω.
Έρχομαι στου ζουμίον!
Εφόσον βρε ηλίθιε νίκησες και είσαι με τη Δύση, ποιον δρόμο έχεις σαν πρόσβαση προς τη δύση;
Τη Γιουγκιοσλαβία.
Ανέπτυξες βρε ηλίθιε το δυτικότερο κομάτι της Χώρας που είχε την αμεσότητα με τη Δύση;
Όχι!
Τους έκανες εσωτερικούς και εξωτερικούς μετανάστες!
Δημιούργησες βιομηχανία στα λιμάνια της Πάτρας, της Καλαμάτας και της Ηγουμενίτσας που θεωρητικά είχαν πρόσβαση στη Δύση;
Όχι!
Όλο το σχέδιο Μάρσαλ το έφαγαν οι επιτήδειοι σε Αθήνα και Πειραιά!

Συνεπώς!
Το σχέδιο Μάρσαλ, πολύ πιο πλούσιο από οποιοδήποτε πακέτο Ντελόρ, πήγε υπερ πίστεως κι πατρίδος σε βιομήχανους, που εξ αυτών μόνο οι Αγγελοπουλαίοι παραμένουν.

Επομένως!
Ως νικητής φέρνεις πάντα την ευθύνη!
Ο ηττημένος θα κάνει τις μλκς του ηττημένου!

Υ.Γ. Αφού ε΄γινε ο εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία και διασπάστηκε σε 100 κομμάτια, η διαδρομή Πάτρα Ιταλία έγινε Πατήσια Ομόνοια!

Αυτά!

Θηρίον το Αλύπητον είπε...

Τώρα καταλαβαίνετε γιατί επιμένω στην ψυχική ιστορία μας και όχι στην απλή αλληλουχία γεγονότων;

Γιατί απλούστατα είμαστε ακόμη δέσμιοι του ομαδικού πνεύματος που θεοποιεί την "κοινωνία" και εκμηδενίζει τον άνθρωπο. Είμαστε ακόμα στα βήματα του βυζαντινού μεσαίωνα. Δεν φταίει ο κοινωνισμός (βλ. κομμουνισμός)και η θεωρία του, φταίει ότι ήταν βλάκες ο Ζαχαριάδης, ο Στάλιν, ο Τίτο, ο Μάο, ο Κάστρο, ο Πολ Ποτ, ο Γκορμπατσόφ και γενικά όλοι οι πολιτικοί και τα στελέχη που τον υπηρέτησαν. Εξ ου φαίνεται και η γενική απαξίωση των πολιτικών, όπου γης. Λόγω βλακείας των πολιτικών συμβαίνουν τα πάντα!

Φυσικά και η Δύση δεν στερείται προβλημάτων. Αλίμονο! Για να βοηθηθούμε όμως, ας συγκρίνουμε τον άνθρωπο της κορυφής της Δύσης (Αμερική) με την απέναντι κορυφή (Κίνα). Κρύος ο ιδρώς της συγκρίσεως φίλοι μου!

Ανώνυμος είπε...

Θα επανελθω με τη συγκριση Ελλαδος - Κυπρου που ειναι παρομοιες κοινωνιες.
Παρατηρωντας την ιστορια του κυπριακου βλεπει κανεις πολλες ανορθολογικες ενεργειες που οδηγησαν στη σημερινη κατασταση.
Ωστοσο η οικονομικη κατασταση της Κυπρου ειναι διαφορετικη απο της Ελλαδος.Η μεταπολιτευτικη Κυπρος ενω εχασε το 40% του εδαφους της και ειχε προσφυγες το 40% του πληθυσμου της κατορθωσε να ανορθωθει,να ειναι στην ευρωζωνη χωρις να ειναι στις αλλες προβληματικες μεσογειακες χωρες και μαλιστα με πληρη απασχοληση.
Η κατανομη των πολιτικων δυναμεων εχει περιπου το ιδιο ποσοστο δεξιας οπως στην Ελλαδα και στους υπολοιπους ειναι διογκωμενη η καθαυτο αριστερα του ΑΚΕΛ εν σχεσει με την κεντροαριστερα.
Εκεινο που ειναι ειδοποιος διαφορα απο την Ελλαδα ειναι οτι η κεντροαριστερα πλειοψηφια (ΕΔΕΚ,ΔΗΚΟ,ΑΚΕΛ)δεν αμφισβητει πρακτικα το καπιταλιστικο συστημα -βεβαιως ο ΔΗΣΥ ειναι πιο φιλελευθερος απο αυτους αλλα λιγο - και δεν υπαρχει η πυρετωδης και αγχωτικη αναζητηση της "ανατροπης του συστηματος" που εχουμε στην Ελλαδα.
Αυτο οδηγει σε ομαλη διοικηση και ορθολογικες οικονομικες αποφασεις.
Οφειλεται στο οτι στην Κυπρο δεν εγινε εμφυλιος πολεμος για το κοινωνικο ζητημα αλλα εσωτερικη συγκρουση για το εθνικο ζητημα που οδηγησε σε καταστροφη αλλα αφησε το οικονομικοκοινωνικο ζητημα απεξω και κανενας δεν αισθανεται υποχρεωμενος να πλειοδοτησει σε αριστεροσυνη και φιλολαικη πολιτικη για να μη προδωσει τις ιδεες του.
Ναι μεν υπαρχει ο ιδιος τυπος ανθρωπου οπως στην Ελλαδα αλλα επειδη το οικονομικο συστημα δεν ειναι αντικειμενο της ψυχολογικης εμφυλιας αντιπαραθεσης οι τεχνοκρατες ειχαν και εχουν το πανω χερι.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ Ανώνυμος 11:18
Όχι ιδιαίτερα πετυχημένο το παράδειγμα της Κύπρου!Τουλάχιστον χωρίς να αναλυθούν τρείς παράγοντες οι οποίοι διαμόρφωσαν το πολιτικό οικονομικό και κοινωνικό status της Κύπρου:
Η Αγγλική κατοχή, η αντίσταση κατά της κατοχής και οι μηχανισμοί ροής "μαύρου χρήματος"!
Ίσως να παρέβλεψα και έναν άλλο παράγοντα:Εκκλησία!Οικονομικός Κολοσσός! Τράπεζες και μεγάλη επιρροή στα κόμματα και στην κοινωνία!

Vatopedinos είπε...

Βρε Θηρίον!
Τις αποφάσεις, ανεξαρτήτως προθέσεων και συγκυριών, τις παίρνουν άνθρωποι δηλαδή στρατηγοί, πολιτικοί κλπ!
Συνεπώς μια πορεία της ιστορίας εξαρτάται από μια απόφαση της στιγμής, η οποία απόφαση μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας.
Θυμίσου το: Ες αύριο τα σπουδαία!
Επιμένω στους ανόητους πολιτικούς όπως είναι και ο ΓΑΠ!
Υ.Γ. Απεχθάνομαι τους δήθεν μονόδρομους. Διότι τότε θα δεχόμουν μόνο το άσπρο ή μαύρο!

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)