37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΠΕΙΡΑ.

Ο Λένιν είχε πει ότι οι μάζες πείθονται από την ίδια τους την πείρα.

Εξαίρεση αποτελεί ο ελληνικός λαός που δεν πείθεται από καμία πείρα, όντας κολλημένος στα φαντασιακά του πρότυπα.

Ας πάμε τώρα στο ποδόσφαιρο και τις προσδοκίες που έχουν οι έλληνες φίλαθλοι από τις ομάδες τους.

Μιλώντας για ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό, όλοι πλην Ολυμπιακού έχουν καημό το πρωτάθλημα, ενώ οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού έχουν καημό τη μεγάλη πορεία στην Ευρώπη και δη στο Champions League.

Κανένας φίλαθλος και καμιά οπαδική φυλλάδα δεν καλύπτεται από το σύνθημα για δημιουργία σωστής ομάδας σε βάθος χρόνου. Η εμπειρία όμως έχει δείξει περίτρανα ότι ισχυρές ομάδες που παίζουν καλό ποδόσφαιρο δημιουργούνται όταν οι καλοί προπονητές μένουν αρκετά χρόνια και σιγά – σιγά συμπληρώνουν και το ρόστερ με προσθήκες που ταιριάζουν στην αγωνιστική τους φιλοσοφία.

Για ποια εμπειρία όμως μιλάμε; Φυσικά για τις πρώτες θητείες Μπάγιεβιτς σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ασφαλώς για τα έντεκα χρόνια του Γκέραρντ στον ΟΦΗ αλλά και πιο πρόσφατα τις θητείες Κετσπάγια στην Ανόρθωση και Γιοβάνοβιτς στον ΑΠΟΕΛ.

Φυσικά, αν πάμε στο εξωτερικό, στις καλύτερες ομάδες θα δούμε ακριβώς την σφραγίδα ενός μακροημερεύοντος στον πάγκο καλού προπονητή: Φέργκιουσον, Βενγκέρ, Μουρίνιο, Γκουαρντιόλα και πάει λέγοντας.

Αν στον Ολυμπιακό μπορούσαν να καταλάβουν οι φίλαθλοι και οι άχρηστοι κονδυλοφόροι των φυλλάδων ότι το πρώτο μέλημα είναι να συνεχιστεί η αποδεδειγμένα σωστή δουλειά του Βαλβέρδε ή με παραμονή Βαλβέρδε ή (λόγω μεγάλου προσωπικού προβλήματος του Ερνέστο) με την αντικατάστασή του με κόουτς της ίδιας σχολής και της ίδιας αγωνιστικής φιλοσοφίας, τότε θα αξιολογούσαν καλύτερα και την κλήρωση του Champions League.

Η φετινή κλήρωση είναι δύσκολη. Έχει όμως ένα καλό στοιχείο. Φέρνει αντιπάλους, στη νέα και φιλόδοξη ομάδα του Ολυμπιακού, ισχυρές ομάδες από μεγάλες ευρωπαϊκές σχολές. Για την ομάδα μας αυτό θα είναι ένα μεγάλο σχολείο, ένα σπουδαίο εργαστήριο.

Η ομάδα άρχισε να φτιάχνεται πέρυσι. Με βάση την πείρα, τρία χρόνια είναι το μίνιμουμ που απαιτείται για να βρεθεί μια νέα ομάδα στα ανώτερα στάνταρ της. Καλό είναι λοιπόν τώρα να πάψουμε να πιστεύουμε ότι αν πάρουμε έντεκα παιχταράδες θα κάνουμε μεγαλειώδη πορεία στο Ch.L. Με καλές προσθήκες που θα θέλει ο προπονητής και εφόσον παραμείνει ο Βαλβέρδε, είναι σίγουρο ότι η ομάδα συνεχώς θα βελτιώνεται.

Τώρα, αν φύγει του χρόνου ο Βαλβέρδε και έρθει προπονητής που θα αρχίσει το χτίσιμο από την αρχή, χαιρέτα. Όπως ακριβώς έγινε στο μπάσκετ, σε αντίθεση με τον βάζελο όπου ο φυλακόβιος διατηρεί την ομάδα του για πάνω από δέκα χρόνια στην κορυφή.

Συμπέρασμα : Η ομάδα μας είναι στο χτίσιμο. Τα καλά αποτελέσματα φαίνονται. Δεν περιμένουμε μόνο το Ch.L. για να βγάλουμε συμπεράσματα. Η βελτίωση της ομάδας θα φανεί μέσα από όλες τις διοργανώσεις. Και σίγουρα δεν θα πιάσουμε εφέτος το ταβάνι μας.

Θηρίον το Αλύπητον

1 σχόλιο:

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Προσυπογράφω!Πλην, δεν ελπίζω να γίνει αποδεκτή μια τέτοια αντίληψη μέσα στο στενά εναπομείναντα όρια της δικής μας ζωής!
Μιλάω για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια!!!

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)