37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Ο αμερικανικός κινηματογράφος έχει σαρώσει την παγκόσμια αγορά. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αυτοί που σκούζουν για αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, αμερικανιές και πλαστικούρες είναι κομμουνιστοταλιμπάν άλλης εποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ταλαίπωρος Δανίκας που κρίνει τις ταινίες με βάση το πολιτικοκοινωνικό τους μήνυμα. Στην αξιολόγηση Δανίκα οι ταινίες του Ταραντίνο παίρνουν μηδέν.

Εντάξει, ο άνθρωπος έχει το ζόρι του. Τώρα πώς γίνεται μια εφημερίδα σαν τα ΝΕΑ που υποτίθεται ότι απευθύνεται στη μεσαία τάξη και στο κεντρώο πολιτικό χώρο να έχει παραδώσει την αποκλειστικότητα της κινηματογραφικής ενημέρωσης και καθοδήγησης σε έναν απόγονο του Ζντάνοφ, αυτό εμπίπτει μάλλον στο πεδίο της ελληνικής σχιζοφρένειας που ήθελε για πολλά χρόνια την κουλτούρα προνόμιο της μαρξιστικής αριστεράς.

Τα καραγκιοζιλίκια μας δεν ενδιαφέρουν και δεν αφορούν φυσικά τους αμερικανούς. Αυτοί έχουν ξεφύγει πολύ μπροστά σε όλους τους τομείς της κινηματογραφικής παραγωγής. Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος είμαι από τις ερμηνείες. Έχουν επενδύσει πολλά σε ηθοποιούς του αγγλικού θεάτρου αλλά έχουν καταφέρει να φτιάξουν γενικότερα μια σχολή ερμηνείας που βασίζεται στην εσωτερικότητα και όχι στην πόζα. Τυχαία αναφέρω την ερμηνεία του Colin Firth στο A single man αλλά και την ερμηνεία των νέων Kirsten Dunst και Ryan Gosling και του παλιού Frank Langella στο All good things. Καμμία σχέση με την ερμηνεία των ελλήνων ηθοποιών, ακόμη και των καλύτερων. Από τη μια εσωτερικότητα όπου μια τεράστια ένταση μπορεί να φανερωθεί από ένα ελαφρό παιχνίδισμα των βλεφάρων και από την άλλη χειρονομίες και μορφασμοί με έντονο συμβολισμό αλλά καμιά εσωτερικότητα. Προσωπείο αντί προσώπου.

Κακά τα ψέματα. Αυτοί είμαστε. Στη ζωή μας φοράμε τη μάσκα του ρόλου μας. Θα μπορούσε ο ηθοποιός μας να είναι διαφορετικός; Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για Δανίκες.


Don Aera Patera

4 σχόλια:

ΤΕΩΣ Σ. είπε...

Το μεγαλο αγκαθι των κριτικων του Ελληνικου κινηματογραφου , περα απο την ηθελημενα μονοδιαστατη παιδεια που εχουν λαβει, βρισκεται οπωs πολυ σωστα επισημανεs στο γεγονοs οτι τεχνη , κουλτουρα και κριτικη αυτων ειναι προνομοιο τηs μαρξιστικηs αριστεραs.
Υπαρχουν φορεs που ξεκιναω να διαβασω μια κριτικη και γνωριζω εξαρχηs την καταληξη τηs.
Δεν ξερω αν θα ειχε το "κουραγιο" ο κ. Δανικαs στην περιπτωση που ο Σακηs Ρουβαs η η Δεσποινα Βανδη
-λεω τωρα εγω - εδιναν ρεσιταλ υποκριτικηs σε καποια αμερικανικη ταινια , να ασχοληθει μαζι τουs , ενω σε αντιθετη περιπτωση ενα μικρο, θετικο περασμα τηs Λιλαs Kαφανταρη απο μια αντιστοιχη σε ευρωπαικο σινεμα , θα ειχε συνοδευτει απο διθυραμβουs και δοξεs.

ΤΕΩΣ Σ. είπε...

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ , ΣΕΒΑΣΜΟΣ , ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ.

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ , ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Don Aera Patera είπε...

Καλή χρονιά ρε άρχοντα. Και μη χάνεσαι. Ομορφαίνεις την παρέα. Όπως όλοι, ο καθένας με τη μοναδικότητά του.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕν καταλαβαινω τρην εκπληξη σας.
Εαν η ΝΔ νομιμοποιησε το 1974 το ΚΚΕ νομικα,το ΠΑΣΟΚ το νομιμοποιησε ηθικα και ιδεολογικα μεχρι να πεσει το Τειχος στο κεφαλι ολων και συνεχισε και μετα με αποτελεσμα στο τελος να βγει και ο Καραμανλης Β΄και να πει ετσι ειστε το παιζω και εγω φιλο - ΚΚΕ.
Τωρα βεβαια ολοι αυτοι με την οικονομικη κριση τα βρισκουν μπροστα τους και ζοριζονται.
Η θεση του Δανικα ειναι απολυτως φυσιολογικη σε μια εφημεριδα που πουλησε τοννους αντιαμερικανισμου για δεκαετιες.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)