37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΕΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ...

Χωρίς καμιά αμφιβολία η ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη απ’ όσες έχουν αναφανεί μέχρι σήμερα στην οικουμένη. Ο δε πλούτος της έγκειται ιδιαίτερα στο πλήθος λέξεων που νοηματοδοτούν αφηρημένες έννοιες.
Είναι όμως απορίας άξιο, γιατί, όταν δημιουργήθηκε το νεοελληνικό μας κράτος, επιλέξαμε ακριβώς αυτή την αρχέγονη και καθ’ όλα φορτισμένη λέξη, για να σηματοδοτήσουμε την έννοια μιας οργανωμένης και αυτεξούσιας κοινωνίας.

Η λέξη «κράτος» σημαίνει την ισχύ, τη δύναμη. Θα πρόσθετα δε, την ωμή δύναμη.
Σε όλα τα άλλα έθνη, που δημιούργησαν κράτος, κατά την πρώιμη ακμή του νεωτερισμού, χρησιμοποιήθηκαν άλλες, ηπιότερες – λέξεις – όροι για να νοηματοδοτήσουν την οργανωμένη πολιτική οντότητα μιας συντεταγμένης πολιτείας.
Βασικότερος όλων ο όρος “state”, που στην ελληνική απόδοση σημαίνει «κατάσταση» .

Φανταστείτε λοιπόν σήμερα να λέγαμε: “United Forces of America”…

Κατά τη γνώμη μου αυτό –συν τοις άλλοις – αποκαλύπτει και την διαφορετική αντίληψη των νεοελλήνων για το τι ακριβώς σημαίνει «κράτος» (με την έννοια που σήμερα του αποδίδουμε)… Μια ωμή δύναμη, τίποτε άλλο…
Και η δύναμη είναι εξ ορισμού ο εχθρός του αδύνατου…

(Μα την πίστη μου, μόνο μια προβοκατόρικη διάνοια θα μπορούσε να γεννήσει ένα τόσο πρόδηλα αντεξουσιαστικό όρο, για να σηματοδοτήσει μια βαθύτατα εξουσιαστική έννοια …)
Κ.Λ.

4 σχόλια:

AπΙφ είπε...

Δεν είμαι σχετικός με την επιστήμη της γλωσσολογίας αλλά και αν ακόμη είμουν και είχα επιστημονική τεκμηρίωση ότι η " ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη απ΄όσες έχουν αναφανεί μέχρι σήμερα στην οικουμένη" , θα το κατάπινα ως φάρμακο μήπως και θεράπευα την Εθνική ματαιοδοξία που μας διακρίνει και μας οδηγεί πολλάκις στον γκρεμό.. Κατά τα λοιπά συμφωνώ στα περί κράτους.

Don Aera Patera είπε...

Πλήρης νοήματος. Ακριβώς το αντίθετο από την κατάστασή μας σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Κατ' αρχάς αγαπητέ μου Απιφ δεν θεωρώ την ελληνική γλώσσα ως ιδιοκτησία του νεοελληνικού μορφώματος του οποίου (δυστυχώς ή ευτυχώς) έχουμε την... τιμή να ανήκουμε. Αυτοί που το νομίζουν, ας το καταπιούν το φάρμακο που λες...
Η ελληνική γλώσσα δεν ανήκει παρά στην οικουμένη, έχει οικουμενική διάσταση και βοήθησε και εξακολουθεί να βοηθάει τον παγκόσμιο πολιτισμό, προσφέροντας ένα χρησιμότατο εργαλείο.
Ατυχώς, κατά τα τελευταία διακόσια τόσα χρόνια, εμφανίστηκαν και οι... κληρονόμοι του εργαλείου αυτού, σε σημείο που μια σπουδαία γερμανίδα συγγραφέας πριν λίγο καιρό, είχε την "φαεινή" ιδέα να μας πληρώνει καθένας που χρησιμοποιεί μια ελληνική λέξη, μια πένα, αν δεν κάνω λάθος, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Πνευματικά δικαιώματα δηλαδή.
(Λες και αν δεν μιλούσαμε εμείς τα ελληνικά, δεν θα υπήρχε η γλώσσα...)
Κ.Λ.

αέρα πατέρα είπε...

Φίλοι μου είναι γνωστό ότι η γλώσσα δεν είναι απλά κώδικας επικοινωνίας. Είναι κατά κάποιο τρόπο η συνισταμένη της κουλτούρας κάθε έθνους γιατί είναι απαραίτητο στοιχείο της συγκρότησης της σκέψης αλλά και του αισθήματος.
Η αρχαία ελληνική γλώσσα και από τις νεότερες η γερμανική περιέχουν λέξεις που ανταποκρίνονται, κατά μεγάλο ποσοστό, σε φιλοσοφικές ανάγκες. Σε ανάγκες στοχασμού. Και άφησαν παρακαταθήκη λέξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους μεταγενέστερους σαν όροι σε αντίστοιχες επιστήμες.
Η ιταλική γλώσσα έχει μουσικότητα και είναι η κύρια γλώσσα της όπερας. Η ρώσικη είναι ποιητική γλώσσα και βρίσκεται σε αντιστοιχία με αυτό που ονομάζουμε "ρούσικη ψυχή" βοηθώντας την έκφραση ενός Πούσκιν και ενός Ντοστογιέφσκι.
Από την άλλη μεριά, οι Εσκιμώοι έχουν πενήντα διαφορετικές λέξεις για το χιόνι.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)