37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν το παίζει μάγκας. Μάγκας το 'παιζε ο προκάτοχός του. Κι όμως ο Γιώργος, ο Άβερελ κατά τον φίλο μου Κουπάκια που εξακολουθεί να μπερδεύει το φαίνεσθαι με το είναι, έχει κάνει μια μεγάλη μαγκιά που έχει περάσει απαρατήρητη από τα Μέσα και τους μέσους όρους.

Ο Γιώργος έκοψε με μαχαίρι τα χατίρια στους ημέτερους κομματικούς, κομματόσκυλους και κομματόφιλους. Με την κίνηση που έκανε από την αρχή για τον διορισμό γενικών γραμματέων, προέδρων οργανισμών κλπ πέρα από στενά κομματικά κριτήρια, έδωσε το στίγμα του για ένα καινούργιο κράτος, λιγότερο κομματικό ή έστω λιγότερο μονοκομματικό. Σ' αυτή την κατεύθυνση ήταν και ο νόμος για αιρετούς περιφερειάρχες, στην ίδια και η υποστήριξη ανεξάρτητων υποψηφίων σε μεγάλους δήμους. Διαφωνώ κάθετα με τον φίλο μου Γιάννη Χρυσοβέργη που αναρτά στον "Άτακτο λόγο". Καμιά τοπική κοινωνία δεν επέβαλε τους ανεξάρτητους υποψήφιους. Ήταν καθαρά επιλογή του κατά Κουπάκια Άβερελ για να πάμε σε μια κατάσταση που δεν θα αναδεικνύονται οι κομματικές ταυτότητες αλλά η αξία και οι ικανότητες.

Η κίνηση του Γιώργου δεν ήταν ευκαιριακή. Από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία του Πα.Σο.Κ. θέλησε να περάσει την αντίληψη αυτή σε όλες τις επιλογές του. Στα ψηφοδέλτια, στις επιλογές γραμματέων του κόμματος, συμβούλων κλπ το κυρίαρχο κριτήριο ήταν : Σε θεωρώ εργατικό και άξιο προχωράς, χατίρια δεν κάνω και τους συμβιβασμούς τους αποφεύγω, όσο μπορώ.

Ορισμένοι θα μου πουν : Μα η τάδε ή δείνα επιλογή ήταν λάθος. Και απαντώ : Ρε φίλε, σύζυγο επιλέγεις και μπορεί μετά να καταλάβεις ότι έκανες λάθος. Σημασία έχει ποια είναι τα κριτήριά σου. Λάθη θα γίνονται πάντα.

Οι αντιλήψεις και επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου έχουν όμως και άλλη μία σοβαρή συνέπεια. Όσο το κράτος αποκομματικοποιείται, τόσο πιο εύκολο είναι να γίνονται κυβερνήσεις συνεργασίας. Απομακρυνόμαστε από τη μονοκομματική εμμονή και για το λόγο ότι οι "δικοί" μας ψηφοφόροι δε μπορούν να περιμένουν ρουσφέτια. Η διαφάνεια και η αξιοκρατία ευνοούν τη συμμαχία και τη συνεργασία που ίσως αποδειχτούν κομβικής σημασίας σ' αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

Don Averel de la Aera Patera

4 σχόλια:

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Λυπάμαι, αλλά φηφίζω υπέρ του χαρακτηρισμού του "Κουπάκια" ως προς τον κ. Πρωθυπουργό μας, για τον οποίο άλλωστε έχω γράψει προ μηνών ότι θα μας κάνει να θεωρούμε τον Ανδρέα Αρσακειάδα!
Η "μαγκιά" του είναι ότι αυτό που "στείνει" το κάνει με όρους του 2010 και όχι ωμά και απροκάλυπτα! Αλλά το κάνει!
Και δε θα το έλεγα "μαγκιά" δεδομένων των κρίσιμων καταστάσεων τις οποίες διέρχεται (;) η χώρα!

Don Aera Patera (Averel) είπε...

Φίλε μου κατέθεσα μια επιχειρηματολογία. Δεν έχω κανένα απολύτως συμφέρον ούτε από Γιώργο ούτε από Αντώνη ούτε από κανένα.
Θεωρώ όμως ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα κινιόντουσαν σήμερα στην ίδια οικονομική κατεύθυνση γιατί απλούστατα δεν υπάρχει άλλη. Το ξέρεις και το ξέρω. Εκτός αν έχεις αυταπάτες. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι σ' αυτούς τους χαλεπούς καιρούς έγιναν κάποιες αλλαγές, τόσο σε θεσμούς όσο και σε νοοτροπία που θα μας βοηθήσουν πολύ στο μέλλον. Όλους μας.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Σε προβλημάτισε ποτέ το γιατί αυτές οι "κάποιες αλλαγές" δεν έγιναν κάτω από επείρως ευνοϊκώτερες συνθήκες τη δεκαετία του '90, ας πούμε;

Don Aera Patera είπε...

Σαλωνίτη, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η προϊστορία της κοινωνίας μας παραπέμπει σε μεγάλους διχασμούς. Δεν θα κάνω ιστορική αναδρομή διότι γνωρίζω ότι γνωρίζεις.

Μιλάς για δεκαετία του 90. Δεν θα πάω τόσο παλιά, θα πάω μόνο μέχρι το 2004 όπου επανιδρύθηκε το κράτος με τα "δικά μας παιδιά".

Δε μπαίνω λοιπόν στη λογική έκανες και έκανα γιατί απλούστατα αυτά γίνανε. Και πρέπει να πάμε μπροστά. Χωρίς προκατάληψη λοιπόν που είναι ο χειρότερος εχθρός μου, λέω ότι οι κινήσεις που ανέφερα μπορούν, αν έχουν συνέχεια, να γεννήσουν ένα καινούργιο κράτος που δεν θα επανιδρύετε με κάθε εκλογική επικράτηση του "άλλου". Η διαδικασία αυτή θα κλείσει οριστικά τις πληγές του διχασμού που παραμένουν ως προκατάληψη και θα βοηθήσει στη δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας που έχει ανάγκη η χώρα.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)