37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;

Οι έλληνες έχουμε φαντασία και εκρηκτικότητα σκέψης. Έχουμε ιδέες. Δεν έχουμε υπομονή. Δεν αντέχουμε την οργανωμένη και μακροχρόνια δουλειά. Προσδοκούμε άμεσα αποτελέσματα και άμεσο κέρδος.

Πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια είχα μια συζήτηση με τον Ράμφο. Του είχα εκφράσει τότε τη μεγάλη αισιοδοξία μου για την πρόοδο της χώρας με το εξής σκεπτικό:

Η πρώτη και η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση δεν μας ταίριαζαν. Η αστική τάξη και να διέθετε τα κεφάλαια δεν τα επένδυε σε επιχειρήσεις με μικρό ποσοστό κέρδους, σε προοπτική και σε βάθος χρόνου. Ήθελε άμεσο κέρδος. Αφ΄ ετέρου, δεν υπήρχαν οι υποδομές ούτε σε τεχνολογία, ούτε σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ούτε σε πηγές ενέργειας. Οι επαναστάσεις αυτές προϋπέθεταν μεγάλες υλικοτεχνικές υποδομές.

Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση που θεωρείται ότι ξεκίνησε με την ανακάλυψη του τρανζίστορ, φέρνει στο προσκήνιο τους υπολογιστές. Οι υλικοτεχνικές υποδομές περιορίζονται στην παραγωγή των στοιχείων του υπολογιστή που του προσδίδουν όλο και μεγαλύτερες δυνατότητες. Εκεί βέβαια, στο hardware δηλαδή, τον πρώτο λόγο έχουν ασφαλώς τα εργαστήρια, η Κοιλάδα της Σιλικόνης. Στην ανάπτυξη όμως της πληροφορικής, κεφαλαιώδη ρόλο παίζει και το λογισμικό. Εκεί που δεν χρειάζονται ούτε εργαστήρια τεχνολογίας αιχμής, ούτε δαπανηρή ενέργεια, ούτε εργατική δύναμη. Χρειάζεται φαντασία και εκρηκτικότητα σκέψης. Αυτό δηλαδή που διαθέτουμε εμείς, οι έλληνες.

Δυστυχώς όμως κύριε Βορίδη μου, κύριε Λιακόπουλε και λοιποί ελληνολάτρες και ελληνολάγνοι, οι έλληνες δεν ανακάλυψαν το internet, δεν ανακάλυψαν τα windows, δεν ανακάλυψαν ούτε αυτό το έρμο το facebook. Ποιος μπορεί να μου εξηγήσει γιατί είμαστε ανύπαρκτοι ακόμη κι εκεί που βάσει προσόντων θα έπρεπε να είχαμε διακριθεί;

Ακόμη ντρέπομαι τον Ράμφο για κείνη την ανόητη πρόβλεψή μου.

αέρα πατέρα

3 σχόλια:

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Η σύντομη και περιεκτική τοποθέτησή σου, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο!
Φοβάμαι, όμως, ότι οι Έλληνες είμαστε μοναδικοί στον πλανήτη στο να βλέπουμε τα τρένα να περνάνε και να μην αποφασίζουμε να σαλτάρουμε σε ένα από αυτά!
Θα σου πω κάτι το οποίο μπορεί να σου φανεί άσχετο, αλλά δεν είναι! Χαρακτηριστικό θα το έλεγα, μιας νοοτροπίας που μας έχει κολλήσει στο τέλμα!
Κάποτε που τα αποτελέματα και οι σταυροδοσίες έβγαιναν με το χέρι, οι υπάλληλοι της Νομαρχίας, μέχρι τα χαράματα τα έδιναν στη δημοσιότητα και στόμα με στόμα , με τον πρωϊνό καφέ οι καφενέδες τα σχολίαζαν! Σήμερα, την εποχή των 24 και βάλε mpts ταχυτήτων αυτή την ώρα (1μμ) δεν έχουμε τους σταυρούς προτίμησης!
Λεπτομέρεια:Κάποιοι υπάλληλοι από αυτούς που οι συνδικαλιστές, τους "έβγαλαν" γερό εκλογικό επίδομα, τα πίνουν στα ουζερί της πλατείας!
"Αυτή" η χώρα, δε μπορεί να ελπίζει πλέον, ούτε σε "επαναστάσεις"!

ΑπΙφ είπε...

Τα δύο στοιχεία που περιγράφεις ότι χαρακτηρίζουν τον Έλληνα – η φαντασία και η εκρηκτικότητα σκέψης - δεν ήταν ικανά για να δημιουργήσουν επιχειρήσεις ανταγωνιστικές στο παγκόσμιο εμπόριο ή ακόμη και να γεννηθούν πρωτοπόρες ιδέες που θα κατακτούσαν σημαντικά μερίδια της αγοράς λογισμικού. Η μεγάλη προϋπόθεση για να αξιοποιηθούν αυτά τα προσόντα είναι φυσικά η εκπαίδευση . Η δημιουργία υπεραξίας με όχημα το λογισμικό απαιτεί μια ιδιαίτερα υψηλή εκπαίδευση , μέσα σε ένα εκπαιδευτικο σύστημα συγκρίσιμο και ανταγωνιστικό με αυτά των μεγάλων παγκόσμιων "παικτών" .Με τα χάλια του δικού μας εκπαιδευτικού συστήματος και κυρίως με τις νοοτροπίες και τις αγκυλώσεις που κυριαρχούν – ενδεικτικά αναφέρω την συνδιοίκηση των ΑΕΙ από κομματικούς εγκάθετους μαζί με τις φοιτητικές κομματικές παρατάξεις, απουσία σοβαρής αξιολόγησης των διαφόρων Πανεπιστημιακών σχολών ,ανυπαρξία έρευνας και σύνδεση του Πανεπιστήμιου με την αγορά και κυρίως καταλήψεις και αποχές για το άρθρο 14 ή 24 ή 34 σε μια προσπάθεια να μην αλλάξει τίποτε – δεν θα πρέπει να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον .Είναι φανερό ότι οι δυνάμεις που ενδιαφέρονται για να διατηρηθεί αυτό το τέλμα είναι ισχυρότερες ( και με το όπλο παρά πόδα ανά πάσα στιγμή ) από τις άλλες που αγωνιούν για μια αλλαγή πορείας . Μέχρι τότε και επειδή με πορδές δεν βάφονται αυγά βολέψου με Αμερικάνικο,Αγγλικό ή Φινλανδικό λογισμικό για τις τρέχουσες υποχρεώσεις σου.
Υ.Γ Μήπως θυμάσαι την απάντηση του Ράμφου στην πρόβλεψή σου ;

ΑπΙφ

αέρα πατέρα είπε...

Το κακό είναι ότι ο Ράμφος άκουσε με ενδιαφέρον την άποψή μου.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)