37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Εδώ και μερικά χρόνια, από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, ακούμε τα ίδια. Έκλεισε ο μεταπολιτευτικός κύκλος και πρέπει να ανοίξει καινούργιος στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο καθένας αυτό το εννοεί με τον δικό του τρόπο, αν το εννοεί.

Έχω κι εγώ μια επιθυμία να κάνω μια αποτίμηση αυτής της μακριάς μεταπολιτευτικής περιόδου, ρίχνοντας μια ματιά στους λογαριασμούς που κλείσανε μόνοι τους, χωρίς να χρειαστούνε τη δικιά μας εμπνευσμένη παρέμβαση. Σαν παλιός, πρώην αριστερός, έχω πάντα στραμμένα τα μάτια στους ανθρώπους που προέρχονται από την αριστερά.

Σκεπτόμουνα λοιπόν ότι στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα, το ΚΚΕ με αιχμή την ΚΝΕ και την Πανσπουδαστική είχε εντάξει το μεγαλύτερο κομμάτι της πολιτικά ενεργού "χρυσής νεολαίας". Τι γίνανε όλοι αυτοί οι άνθρωποι, σημερινοί εξηντάρηδες που βάσει του διανοητικού, πνευματικού και ψυχικού δυναμισμού τους θα έπρεπε να είχαν διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στη μεταπολιτευτική εξέλιξη της χώρας;

Η απάντηση είναι ότι τα "παιδιά" αυτά, είτε παρέμειναν στο ΚΚΕ - ελάχιστοι - είτε κινήθηκαν σε άλλους χώρους, δεν συνέβαλαν ουσιαστικά στην προσπάθεια να κινηθεί η χώρα προς τα μπρος. Ανέφερα πρόσφατα το παράδειγμα του Αλαβάνου. Αλλά τα παραδείγματα είναι πολλά : Πού είναι και τι έκαναν ο Μπίστης, η Δαμανάκη, η Μωροπούλου, ο Καραγκουλές, ο Λαφαζάνης, ο Ανδρουλάκης, ο Σέμπος, ο Χάγιος, ο Κοτζιάς και τόσοι άλλοι;

Μπορεί να γίνανε βουλευτές, υφυπουργοί, συγγραφείς, σύμβουλοι και δεν ξέρω τι άλλο, μόνο που κανενός το όνομα δεν θα συνδεθεί με την ΕΥΘΥΝΗ για την πρόοδο της χώρας. Αυτή την είχαν άλλοι, χωρίς να κρίνω αν και πόσο καλά τα κατάφεραν. Δεν θα δεχτώ καμία δικαιολογία του τύπου " τους αριστερούς τους είχαν αποκλείσει". Αποκλείστηκαν μόνοι τους γιατί έτσι τους βόλευε. Είτε πρόκειται για Ιδαλγούς σαν τον Παλαβάνο είτε για διανοούμενους - πολιτικούς φιλ0οσόφους σαν τον Ανδρουλάκη.

Αυτούς τους λογαριασμούς βλέπω εγώ να κλείνουνε. Τα "χρυσά παιδιά" της γενιάς του Πολυτεχνείου με τις μαρξιστικές ρίζες έκαναν μια τρύπα στο νερό. Και δυστυχώς, ο χρόνος τους πέρασε.


Don Aera Patera

9 σχόλια:

Koupakia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Koupakia είπε...

Ωχ!
Δεύτερη φορά συλλαμβάνω τον εαυτό μου να ταυτίζεται απόλυτα με τον Ντον!
Μήπως πρέπει να κόψω το τσίπουρο;

Υ.Γ. Λόγω ορθογραφικού λάθους διέγραψα την προηγούμενη ανάρτηση!

Ανώνυμος είπε...

H μεταπολιτευση χαρακτηριζεται απο την ασυγχρονια Ελλαδος και παγκοσμιων εξελιξεων.
Την ωρα που ο κοσμος εστριβε δεξια με αρχη το νεοφιλελευθερισμο του Ρηγκαν και της Θατσερ και τελικη καταληξη την πτωση του ανατολικου μπλοκ και τη μεταλλαξη της Κινας η Ελλαδα πηγαινε αριστερα.
Φυσικα υπαρχει ιστορικη εξηγηση αλλα η ασυγχρονια παραμενει.Ως αποτελεσμα αυτης και επειδη δεν ηταν δυνατον να μην επηρεασθει η Ελλαδα απο το παγκοσμιο ρευμα τα πλεον ανησυχα μυαλα της χωρας στραφηκαν σε πολιτικα αντιθετη κατευθυνση απο την απαιτουμενη και αρα ειτε περιθωριοποιηθηκαν ειτε εκαναν καρριερα στα μεγαλα κομματα,κυριως στο ΠΑΣΟΚ που και αυτο αναγκαστικα προσαρμοζοταν και λιγοι στη ΝΔ.
Οσο για το ποτε τελειωσε η μεταπολιτευση υπαρχει ημερομηνια : 6 Μαιου 2010 με την υπογραφη του μνημονιου.

hectoire είπε...

Autoi pou itan sto Politexneio mporei na mi voi8isan stin proodo tis xwras ekei omos pou xreiazotan ypswsan anastima k auto dn prepei na to paravlepoume.Eksalou dn kanoun oloi gia tin idia douleia.K o tse itan epanastatis ekei p xreiazotan dn tou pigainan omos ta kivernitika.

hectoire

Don Aera Patera είπε...

Συμφωνώ απόλυτα για την περίοδο της Χούντας. Η ιστορική τιμή τους ανήκει για τότε. Αυτά όμως ήταν και τα όριά τους. Δε θέλησαν ή δε μπόρεσαν να απαλλαγούν από την βαρύτατη μαρξιστική πανοπλία που τους κατέστησε ακίνητους και ανίκανους να εγχρονιστούν. Για το ΜΕΤΑ λοιπόν η ιστορία τους γύρισε την πλάτη.

hectoire είπε...

esto ki etsi kapoioi ap autous mporoun na episimanoun kapoia 8emata pliges tis simerinis politikis k koinonikis pragmatikotitas.Esto k me to diko tous tropo.Gi auto dn mporoume n tous apokopsoume apo ta vouleutika tous ka8hkonta.Auti einai i apopsi mou

Χα'ι'ιντούκος είπε...

Το μεγάλο ερώτημα που διχάζει το πανελλήνιο ετούτη τη στιγμή είναι ένα:

Ποιός είναι πιο ανοιχτομπούτης;
O ΠΑΟΚ ή η Τζούλια;

Don Aera Patera είπε...

Η διαφορά είναι ότι η Τζούλια παραδίδεται σε πολλούς ενώ ο ΜΠΑΟΚ μόνο στο βάζελο. Ανοιχτομπούτηδεεεεες!

hectoire είπε...

ti simainei pao?parakalo allakste omada..

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)