Μερικά χρήσιμα συμπεράσματα από την κρίση με την τρόϊκα και την εκταμίευση της 6ης δόσης:
1 . Είναι σαφές ότι οι δανειστές μας δεν δέχονται καμία διαπραγμάτευση επί των συμφωνηθέντων ,καλύτερα θα ταίριαζε το «επί των όρων τους οποίους μας έχουν επιβάλλει». Το μήνυμα που εστάλη προς την Κυβέρνηση είναι σαφές. – Αφήστε τα ανατολίτικα κολπάκια και προχωρήστε γρήγορα στις πολιτικές που έχουμε συμφωνήσει. Το μήνυμα προς την Αντιπολίτευση και αυτό ηχηρό. – Όχι μόνο δεν υπάρχει άλλο καλύτερο μνημόνιο αλλά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης (πολιτικής ;) σε αυτό το μνημόνιο και σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνηθέντα.
2. ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΘΑ ΜΗΔΕΝΙΣΤΟΥΝ ΤΟ 2012. Αυτό είναι το απλό μήνυμα των δανειστών μας από το πρώτο μνημόνιο, είτε η ύφεση είναι 6% είτε 36% , είτε κοπεί ένας μισθός είτε 4 μισθοί . Φυσικά όσο η Κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από σλόγκαν του τύπου « οι πολιτικές αυτές δεν είναι στο DNA μας » να παίξει καθυστερήσεις τόσο τα αναγκαία μέτρα θα είναι όλο και πιο επώδυνα για όλους μας.
3. Παρά το όργιο των φημών και των δηλώσεων περί Ελληνικής χρεοκοπίας η βούληση των δανειστών μας παραμένει ισχυρή υπέρ της διάσωσης μας . Για λόγους σταθερότητας του Ευρό , σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και για λόγους πολιτικούς η απόφαση για την διάσωση μας είναι δεδομένη και αναγνώσιμη από κάθε καλόπιστο παρατηρητή εντός και εκτός συνόρων.
Μετά τα παραπάνω ένα ερώτημα μπαίνει και περιμένει απαντήσεις.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ Ή ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ;
Υ.Γ Οι κάτοχοι Ελληνικών CDS ( για την αποκόμιση τεράστιων κερδών ) και η Αριστερά ( για την δικαίωση του πυρήνα της ιδεολογίας της ,περί της ανάγκης χρεοκοπίας του καπιταλισμού ) όχι μόνο απαντούν φωναχτά ότι επιθυμούν την χρεοκοπία και την πτώχευση, αλλά σπρώχνουν με νύχια και με δόντια τα πράγματα προς τα εκεί.
ΑπΙφ
8 σχόλια:
Ποιος υποδεικνυει τα μετρα? Η τροικα η η κυβερνηση?
Ποιος ειναι υπευθυνος για την εφαρμογη τους? Η τροικα η η κυβερνηση?
Ο Λοβερδος ,ο Παγκαλος η η Διαμαντοπουλου?
Η μηπως η κοινωνια? Κατα συνεπεια ποιος
εχει την ευθυνη για την αποτυχια -μερικη η ολικη- του πρωτου μνημονιου?
Και ποιος θα ειναι υπολογος για την ενδεχομενη αποτυχια του δευτερου μνημονιου ?
Για την μη καταβολη της 6ης της 7ης η της 10ης δοσης?
Για το ενδεχομενο χρεωκοπιας?
Εχει δικιο ο Απιφ
οτι η Αριστερα ξεγυμνωθηκε απο ιδεολογιες και πρακτικες κατι που την περιοριζει στο γραφικο περιθωριο κοινωνιας και πολιτικης.
Και για να μην αναφερθουμε στα αλλα κομματα της αντιπολιτευσης και με δεδομενες τις εγγυησεις της τροικας περι μηδενισμου του πρωτογενους χρεους , τοτε το βαρος πεφτει στην κυβερνηση.
Και με τις αναλυσεις περι DNA κατι τετοιο δεν φανταζει δυνατο.
Ας προσεξουν ομως οι βιολογοι της κυβερνησης γιατι στο DNA του λαου μας υπαρχει η οργη και ο θυμος οταν καποιος νιωθει οτι του κλεβουν το σεβασμο και την αξιοπρεπεια του.
Είπαμε!
Δε θέλουμε διάσωση!
Στα παπάρια μας η διάσωση!
Η Χώρα ήδη θα είχε πάρει μπροστά!
Αλλά από πολιτικά ανόητο πρωθυπουργό και την αυλή του, τι να περιμένουμε;
Κουπάκια!
Κουπάκια ή έχεις βάλει όλα σου τα λεφτά στα CDS ή οι παιδικές αναμνήσεις από τις εκδρομές με την ΚΝΕ σε συγκινούν ακόμη.Όσον αφορά την διαπίστωση ότι η χώρα θα είχε πάρει εμπρός θα σου πω την άποψη μου με ποδοσφαιρικούς όρους .Όσο πιθανό είναι να πάρει το Τσάμπιον Λήγκ ( εφέτος ) ο Α.Ο Κάτω Ραχούλας νικώντας με 5-0 στον τελικό την Μπαρτσελόνα άλλο τόσο πιθανό είναι να είχαμε "βρεί τον δρόμο μας" μέσα από μιά πτώχευση και αποπομπή από το Ευρό.
"Φυσικά όσο η Κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από σλόγκαν του τύπου « οι πολιτικές αυτές δεν είναι στο DNA μας » να παίξει καθυστερήσεις τόσο τα αναγκαία μέτρα θα είναι όλο και πιο επώδυνα για όλους μας."
Στο κείμενο, το έχεις υπογραμμίσει και ορθά, γιατί η φράση είναι η πεμπτουσία της κυβερνητικής αποτυχίας!
Πρώτον:Τα μέτρα δεν είναι επώδυνα "για όλους μας"! Οι μισθωτοί οι συνταξιούχοι οι μικροεπεγγελματίες και οι ηλίθιοι που αποταμίευαν για να βάλουν ένα "κεραμίδι" πάνω από το κεφάλι τους, έχουν στηθεί στον τοίχο!Εύκολος στόχος, γαρ!
Δεύτερον:Η αποτυχία των μέτρων, τόσο ως επιλογή όσο και ως εφαρμογή, οφείλεται στο ότι η Κυβέρνηση αυτή είτε τα πήρε οικειοθελώς είτε αναγκάστηκε είτε το πάλαιψε είτε "τα κατέβασε", δεν πιστεύει στα μέτρα αυτά!Και δεν πιστεύει όχι γιατί τεχνοκρατικά, έχει άλλη άποψη για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά γιατί η μακροχρόνια άσκησης της εξουσίας από τα ίδια άτομα, με τη λογική "αγοράζουμε χρόνο", έχει μπολιάσει (εδώ κολλάει) το DNA των ανθρώπων αυτών με το σαράκι της εξουσίας για την εξουσία και τους έχει αποξενώσει από τη δημιουργική πολιτική!
Τρίτον:Περιπτώσεις σαν αυτή του Ρέππα με το ΟΣΕ, σαν τις παλλινωδίες της ΔΕΗ, της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της εφαρμογής της ...εφεδρείας, μόνο Κυβέρνηση-ομάδα δε δε΄δείχνουν!
Τέταρτο: Η εμφανιση του Πρωθυπουργού με τη φράση "Αναγκαζόμαστε να πάρουμε κάποια επώδυνα μέτρα, γιατί το Καλοκαίρι καθυστερήσαμε τις αλλαγές που έπρεπε να κάνουμε", όσο και κάποιοι ρομαντικοί τη θεωρήσουν αυτοκριτική, δε μπορεί να χαρακτηρισθεί παρά ως φράση ενός ηλίθιου Πρωθυπουργού, αφού δε μας είπε το ΓΙΑΤΙ καθυστέρησαν και γιατί έπρεπε να φύγει η τρόϊκα για να καταλάβουν οτι ... καθυστέρησαν!
Μύλος, κύριοι!
Eσυ εχεις βγαλει το συμπερασμα οτι η Ελλαδα μπορει να επιβιωσει μακροπροθεσμα στο ευρω;
Για να γινει αυτο χρειαζεται εκτος απο ισοσκελισμενο προυπολογισμο και ισοσκελισμενο εμπορικο ισοζυγιο κατι που δεν ειχε ποτε το ελληνικο κρατος με σκληρο νομισμα.
Αν σου ελεγαν οτι για να γινει αυτο απαιτειται ο μεσος μισθος να παει στα 300 ευρω θα το δεχοσουν;
Και φυσικα υπαρχει αντικειμενο διαπραγματευσης : η συντεταγμενη αποχωρηση της Ελλαδος απο την ευρωζωνη με παραλληλη παραμονη στην ΕΕ με τις λιγοτερες απωλειες ολων.Μια υποτιμηση 20% αρκει για να ξαναρχισει η αναπτυξη.
Πραγματικά αν μου έλεγαν ότι ο μέσος μισθός θα ήταν 300 Ευρό θα είχα έντονες επιφυλάξεις και θα ήθελα να κάνω συγκρίσεις με άλλες ρεαλιστικές λύσεις , μία εκ των οποίων, ίσως, είναι αυτή που προτείνεις. Εσένα όμως αν σου έλεγαν ότι το 20% υποτίμηση είναι τελείως ανεδαφικό και
ότι ποσοστά μεγαλύτερα του 50% ,είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα τι θα έλεγες ; Δηλαδή εάν ο μέσος μισθός σήμερα είναι 800Ευρό στην καλύτερη των περιπτώσεων θα γίνονταν 400 αυτόματα, και εκτός αυτού θα είχαν όλα τα νοικοκυριά ζημία 50% στις καταθέσεις τους στις Τράπεζες και στην ακίνητη περιουσία τους.Φυσικά κερδισμένοι και μάγκες ακόμη μιά φορά θα ήσαν όσοι έβγαλαν τα Ευρό τους στις Ελβετίες και αυτοί δεν είναι άλλοι από αυτούς που κυνηγάμε να πιάσουμε για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Δεν γνωρίζω μέχρι τώρα να προτείνει κανείς την λύση που αναφέρεις .
Εαν δεις τα στοιχεια του ισοζυγιου τα οποια ειναι ηδη βελτιωμενα θα δεις οτι μοιαζουν με αυτα του 1985 που εγινε η υποτιμηση του 15%.
Απο που και ως που χρειαζεται 50% οταν ακριβως πριν την εισοδο στην ΟΝΕ πριν 13 χρονια εγινε υποτιμηση.
Η προκυψασα απωλεια ανταγωνιστικοτητος μεσα σε μια 15ετια δεν ειναι τοσο μεγαλη και παντως με την εσωτερικη υποτιμηση που γινεται με το μνημονιο ενα μερος εχει καλυφθει.
Θυμαμαι υπολογισμους ξενων πριν το μνημονιο που ζητουσαν 30% υποτιμηση και αλλους που λενε οτι ηδη το 10% εχει καλυφθει.
Κατα τη γνωμη μου οι διαπραγματευσεις θα μπορουσαν να αφορουν συντεταγμενη προσωρινη αποχωρηση απο την ΟΝΕ με τους ακολουθους ορους.
1) Εισαγεται η νεα δραχμη με υποτιμηση 20-25%.
2) Η ΕΚΤ μαζι με την Τραπεζα της Ελλαδος εγγυαται τη νεα ισοτιμια για τρια χρονια εφ οσον η Ελλαδα συνεχιζει ενα προγραμμα λιτοτητας,συνηθισμενο ομως και οχι εξοντωτικο.
3) Οι καταθεσεις και τα δανεια παραμενουν σε ευρω οπως τωρα υπαρχουν καταθεσεις σε ελληνικες τραπεζες σε ξενο νομισμα -δολαρια κλπ με τη βοηθεια της ΕΚΤ για να μη διαταραχθει το συστημα.
Εναλλακτικα παραμενουν σε ευρω οι εγγυημενες απο το συστημα ΤτΕ - ΕΚΤ καταθεσεις (ως 100000 ευρω κατ ατομο).
Απλως μισθοι και συναλλαγες απο τουδε και στο εξης γινονται σε δραχμες.
3) Η μεταβαση συνοδευεται απο αναδιαρθρωση του χρεους οπως γινεται σχεδον παντα οπου παει το ΔΝΤ.
4) Διακηρυσσεται απο ολους οτι στοχος ειναι η Ελλαδα να επανελθει εν ευθετω χρονω στο ευρω.
5) Οι οροι επανεισοδου ειναι οι ιδιοι της συνθηκης του Μααστριχτ με τον επι πλεον ορο οτι αυτη τη φορα θα ισχυσουν επακριβως δηλ. το χρεος/ΑΕΠ θα ειναι <60%.
6) Η νεα δραχμη συνδεεται με το ευρω με τη νεα σταθερη ισοτιμια οπως πολλα νομισματα της Α.Ευρωπης.
Παρακολουθειται απο την ΕΚΤ και αναλογως της μελλοντικης πορειας της οικονομιας θα αποφασιζεται αναπροσαρμογη της.
Μη νομιζεις οτι αυτα δεν γινονται.
Προταθηκαν απο τον Αμερικανο οικονομολογο Φελντσταιν πριν το μνημονιο με υποτιμηση 30%.
Απλως τωρα ειμαστε ολοι καταπτοημενοι απο την προσπαθεια να επιτευχθει το μαθηματικως αδυνατον και υποτιμαμε τις δυναμεις της χωρας περνωντας στο αλλο ακρο.
Κατα τη γνωμη μου σε δεκα χρονια μπορει να ξαναμπουμε αν παρει εμπρος η οικονομια.
Ομως πολιτικοι υπολογισμοι - το πολιτικο κοστος θα ειναι τεραστιο -
επιβαλλουν παση θυσια παραμονη στο ευρω εστω και αν κοπει η ΔΕΗ στο ενα δεκατο του πληθυσμου.
Πιθανόν η πρόταση του Φελντστάϊν να ήταν η καλύτερη για την περίπτωση μας.Ίσως δεν θα θα το μάθουμε ποτέ όπως δεν θα μάθουμε και την εξέλιξη δεκάδων άλλων προτεινόμενων λύσεων στο πρόβλημα μας.
Μιά μικρή παρατήρηση για το ποσοστό μιας πιθανής υποτίμησης. Επειδή συχνά αναφερόμαστε στην περίπτωση της Αργεντινής να θυμίσω ότι η μεγάλη αυτή χώρα - σε πλουτοπαραγωγικές πηγές - υποτίμησε το νόμισμά της κατά 28% κατ΄αρχήν για να το φτάσουν οι αγορές σύντομα στο 75% ! Δηλαδή τελικά το Αργεντίνικο πέσο συρρικνώθηκε στο 25% της αρχικής του αξίας και μάλιστα μετά από πολλές παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής.
Δημοσίευση σχολίου