37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΓΕΝΝΑ Ή ΚΛΑΣΙΜΟ;


Η γέννα προϋποθέτει σφίξιμο. Η ελληνική κοινωνία σφίγγεται. Το πιθανότερο είναι να κλάσει.

Πελεκάνος Ερημικός

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΑΝΕΥΘΥΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΧΡΟΝΙΚΗ ΔΕΞΙΑ


Τα πράγματα γίνονται πιο απλά και προσεγγίζονται πιο εύκολα όταν βλέπουμε τι θέλουμε και τι μέσα διαθέτουμε για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Με την σειρά που το θέτω.

Πρώτα αυτό που θέλουμε : Θέλουμε να πορευτούμε μαζί με κοινωνίες ελεύθερες, πρωτοπόρες, που ανοίγουν δρόμους και δεν φυλακίζουν το πνεύμα. Δεν θέλουμε τη μυστικιστική και ολοκληρωτική Κίνα, δεν επιθυμούμε την δεσποτική νεοτσαρική Ρωσία, φρίττουμε με την ιδέα ότι θα γίνουμε Αφρική. Είμαστε με τις πρωτοπόρες δυνάμεις της Ευρώπης. Ελευθερία και δημοκρατία.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να αλλάξουμε πολλά βασικά πράγματα του σήμερα, επιστρατεύοντας υπομονή και επιμονή. Αυτός που κλαίει π.χ. γιατί το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν λεφτά και ανεξάρτητα από την ανάλυση που κάνει για τα αίτια της πτώχευσης μένει πεισματικά στο κλάμα και αρνείται να δει το δέον γενέσθαι, είναι απλά κλαψιάρης, είναι συντηρητικός, είναι βαρίδι. Αυτός που προτείνει λύσεις και προτρέπει σε προσπάθεια και δουλειά για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι που θα μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση είναι προοδευτικός και έχει θέση στο μέλλον.

Ποια είναι τα πολιτικά μέσα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία για να προχωρήσει; Είτε το θέλουμε, είτε όχι, είναι τα κόμματα της Ν.Δ. και του Πα.Σο.Κ. Δεν είναι τέλεια, δεν έχουν την επιθυμητή λειτουργία ούτε την καλύτερη στελέχωση και το κυριότερο, μαστίζονται από τη μικροπολιτική αντίληψη της κυριαρχίας επί του παραδοσιακού αντιπάλου. Είναι όμως οι πολιτικές δυνάμεις που δεν επιθυμούν ή δεν διακινδυνεύουν να μας ρίξουν στην περιπέτεια της εξόδου από την Ευρωζώνη.

Πού θα έπρεπε λοιπόν να επικεντρωθεί η προσπάθεια των πολιτών που σκέφτονται έτσι και ιδιαίτερα των παραδοσιακών ψηφοφόρων του Πα.Σο.Κ και της Ν.Δ.; Ασφαλώς στο να ενισχύσουν τις πιο ευρωπαϊκές και συνεπείς δυνάμεις στο χώρο του κάθε κόμματος αλλά και εκείνες που πιστεύουν πραγματικά στη συνεργασία και στη συναίνεση και όχι στην υπονόμευσή τους.

Έχω κάνει μερικές ιστορικές αναδρομές με αναφορά στις πολιτικές δυνάμεις και στην δυναμική και όχι στατική διαμόρφωση των πολιτικών τους θέσεων. Φαίνεται ότι η παραδοσιακή, δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. δε μπορεί να καταλάβει. Είναι αχρονική. Αρνείται την ιστορικότητα. Θεωρεί ότι το 1981 που είχαμε να παλέψουμε με τις αρκούδες είναι το ίδιο με το 2012 που μας κυνηγάνε τα πιράνχας. Μα δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε συμπατριώτες; Είναι ίδια η κοινωνική σύσταση της ελληνικής κοινωνίας; Είναι απαράλλαχτο το διεθνές περιβάλλον;

Αυτός είναι ο συντηρητισμός : Επειδή δεν θέλουμε τίποτα να αλλάξει, επειδή η αλλαγή είναι πόνος που δε μπορούμε να αντέξουμε, αρνούμαστε να δούμε και να καταλάβουμε τις αλλαγές του κόσμου γύρω μας.

Το υποκειμενικό λοιπόν πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας στην εξεύρεση διεξόδου είναι αφενός η ελκυστικότητα της μαγικής ρητορικής της αριστεράς, του καταστροφικού τραγουδιού της σειρήνας και αφετέρου ο συντηρητισμός της δεξιάς που την θέλει προσκολλημένη σε ένα εξωραϊσμένο παρελθόν – έφθασε ο Καρατζαφέρης να μας μιλήσει για το νοικοκυρεμένο κράτος που μας παρέδωσε η χούντα – και ανίκανη να καταλάβει τις κοσμογονικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας.

Μέσα σ΄αυτές τις συμπληγάδες πρέπει να παλέψουμε. Καλό μας κουράγιο.

Πελεκάνος Ερημικός

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ

Αν αυτοί που ψηφίζουν Αλέξη έχουν πράγματι όραμα, σε λίγους μήνες αναμένονται μαζικές αυτοκτονίες.

Πελεκάνος Ερημικός

ΧΕΣΤΗΚΑΝΕ

Μνημόνιε πες αλεύρι. Ο Αλεξάκης σε γυρεύει.

Πελεκάνος Ερημικός

ΟΝΕΙΡΟΚΡΙΤΗΣ

Κοιμήσου και ονειρέψου σκοτάδι αλεξίσφαιρε Αλέξη.

Πελεκάνος Ερημικός

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΑΣΜΑ

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης.


Ο Πελεκάνος το αλλάζει λίγο : Ο Αλέξης κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Πίσω από τις πράξεις του δεν θα μπορέσει να κρυφτεί η φρίκη.


Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΤΙ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ.

Βλέπει από ψηλά την έρημη χώρα. Βλέπει τους ανθρώπους να περνάνε ένα-ένα και τελετουργικά τα στάδια του πένθους : Άρνηση, Θυμός, Διαπραγμάτευση, Κατάθλιψη, Αποδοχή.


Η 'Αρνηση και ο Θυμός έφεραν στο προσκήνιο κάποιον Αλέξη. Ήδη όμως προχωράνε στα επόμενα στάδια.

Πελεκάνος Ερημικός

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ


Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ


Δεν είναι η φοβερή ερημία του στύλου όπου δεν έχει άνθρωπο να μιλήσει.

Δεν είναι εκείνοι που δε μπορούν και δεν θα μπορούσαν ποτέ να σταθούν στο ύψος του στύλου και ενώ τάχα τον θαυμάζουν, εύχονται ολόψυχα να πέσει
.
Είναι εκείνη η τρομερή στιγμή που ο Πελεκάνος Ερημικός συνειδητοποιεί την αλήθεια.

Πελεκάνος Ερημικός

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΝΑΝΙ - ΝΑΝΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ.

Τι είναι αυτό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ρε παιδιά; Το καλύτερο παραμύθι για μικρά παιδιά. Έχει απ' όλα: δράκους, νεράιδες, νάνους και θησαυρούς πολλούς θησαυρούς.


Έχει πλάκα, ψηφίστε τους. Και μετά πάρτε κάνα υπνάκι. Μπορεί και να ξυπνήσετε στην Αφρική.

Πελεκάνος Ερημικός

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΟΥΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Δεν θα πω κάτι άλλο από αυτό που λένε όλοι. Η πορεία του Ολυμπιακού στο μπάσκετ από τον Γενάρη και μετά ήταν απλά απίστευτη. Πέταξε έξω τις δύο τουρκικές από το TOP 16, πέταξε έξω τις σπουδαίες Σιένα και Μπαρτσελόνα, νίκησε το απόλυτο φαβορί με μια άνευ προηγουμένου ανατροπή. Φυσικά όλα αυτά τα επιτεύγματα καταγράφονται πρώτα και κύρια στο ενεργητικό του προπονητικού επιτελείου και πάνω απ' όλους του λατρεμένου μου παππούλη.


Γιατί ήταν η χθεσινή ανατροπή άνευ προηγουμένου; Όχι βέβαια γιατί ο Ολυμπιακός γύρισε από το -19. Τέτοια έχουν ξαναγίνει. Το άνευ προηγουμένου έχει να κάνει με την διαφορά κλάσης των δύο ομάδων. Πρώτη φορά πετυχαίνει τέτοια ανατροπή ομάδα πολύ μικρότερης κλάσης από την ομάδα που είχε προηγηθεί.


Πού βασίστηκε η επιτυχία του Ολυμπιακού, όχι μόνο στον χθεσινό αγώνα αλλά και στους προηγούμενους; Στην εκπληκτικά αποτελεσματική άμυνα. Που βασίζεται η καλή άμυνα; Στο καλό πλάνο, στα αθλητικά προσόντα και την καλή προπόνηση των παικτών και κυρίως στη θέληση, τη φλόγα και τον ενθουσιασμό. Εκεί υπερέχει συντριπτικά ο Ολυμπιακός όλων των αντιπάλων του, στη φλόγα και στον ενθουσιασμό.

Η φλόγα και ο ενθουσιασμός με κάνουν αισιόδοξο και για την έκβαση των πλέι οφ. Αρκούν όμως για το μέλλον;


Σε βάθος χρόνου, είναι απόλυτα φυσικό μια ομάδα να χάνει την αρχική φλόγα και τον φοβερό ενθουσιασμό. Μετά τον λόγο παίρνει η κλάση. Οι παίχτες του φετινού Ολυμπιακού έχουν αρκετές ελλέιψεις σε ατομικό επίπεδο, εκτός φυσικά του αρχηγού Σπανούλη που είναι μεγάλη κλάση.


Θέλω να πω απλά ότι δεν σημαίνει απαραίτητα πως, με τους ίδιους παίχτες, ο Ολυμπιακός του χρόνου θα κάνει περίπατο σε Ελλάδα και Ευρώπη γιατί οι μικροί θα έχουν βελτιωθεί. Του χρόνου ο ενθουσιασμός θα υπάρχει αλλά δεν θα είναι ο ίδιος και οι αντίπαλοι θα είναι πια υποψιασμένοι. Εκεί θα πρέπει να μιλήσει η κλάση. Για να μην είναι η φετινή πορεία απλά μια μεγάλη έκπληξη, αντίστοιχη της Λιμόζ του Μάλκοβιτς πριν από είκοσι χρόνια.

Πελεκάνος Ερημικός

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΑΥΓΟ.

Σκέφτομαι μια σκηνή Καραγκιόζη. Ο μακρυχέρης με την ανοικονόμητη χερούκλα καραπαζώνει το Μιχαλοβλάκο και τον πηγαίνει "ώπα ρε μπαχαλοβλάκα" από την παράγκα μέχρι το σαράι. Από κει βγαίνει ο Βεληγκέκας που με κλωτσιές "πο - για" τον γυρίζει στην παράγκα. Τέτοια βλέπω στον ύπνο μου. Γιατί στον ξύπνιο μου βλέπω τα κωθώνια του Μιχαλοβλάκου να φωνάζουν "εγέρθητ-ο"!

Πελεκάνος Ερημικός

ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΟΒΛΑΚΟΥ


Τι ακριβώς γλώσσα μιλάνε τα παλικάρια σου ωρέ Μιχαλοβλάκο;
Γιατί στα ελληνικά εγέρθητ-ο, δεν υπάρχει.
Εμένα πάλι για γαβγίσματα μου φανήκανε ωρέ βλάκων.

Πελεκάνος Ερημικός

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΕΞΥΠΝΟΙ, ΚΟΠΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ


Κυκλοφορεί ευρέως εντός του εκλογικού σώματος η άποψη ότι η πολιτική (όχι η εκλογική) κατρακύλα  του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ξεκίνησε με τον Σημίτη. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που λοιδορούν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί εξέθρεψε Τσοχατζόπουλους, οι οποίοι όμως ρε παιδιά ήταν οι Ηρακλείς της «αριστερής τάσης» του κόμματος.

Πάντα ξεκινάμε με καλαμπούρια που μας προσφέρει απλόχερα το μπάχαλο της ελληνικής κοινωνίας και του εκλογικού σώματος για να καταλήξουμε σε πιο σοβαρές εκτιμήσεις :
Τι ήταν η περίοδος Σημίτη; Ήταν η συνέχεια μιας πολιτικής που εγκαινίασε η κυβέρνηση Α.Παπανδρέου το 1993, η οποία ήθελε να εκμεταλλευτεί όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που μας πρόσφερε η συμμετοχή σε μια Ε.Ε. που διευρύνθηκε και ενοποιήθηκε οικονομικά περισσότερο.

Οι κινήσεις Σημίτη ήταν σωστές:

Α) Μας δόθηκε η δυνατότητα να καθίσουμε στο τραπέζι των ισχυρών και να συμμετάσχουμε εκεί που παίρνονται οι σημαντικές αποφάσεις για την υφήλιο. Β) Με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αποδυναμώθηκαν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Τουρκίας που βρέθηκε στα σχοινιά. Γ) Η ένταξη στο ευρώ ήταν επιτυχία και σωστή κίνηση για την οικονομική προοπτική της χώρας.

 Από το σημείο όμως αυτό και πέρα, εξαντλήθηκαν τα περιθώρια για τις από τα πάνω (από το κυβερνητικό επιτελείο) κινήσεις. Μέσα στο πλαίσιο που είχε δημιουργηθεί, έπρεπε «να μιλήσει ο λαός». Όχι να μιλήσει με λόγια που για μας τους έλληνες είναι εύκολα αλλά με πράξη. Να κοιτάξει να ζήσει και να πλουτίσει (να δημιουργήσει πλούτο) με δουλειά και όχι με τζόγο στο χρηματιστήριο. Να κολυμπήσει στη θάλασσα, όπως εξήγησα σε προηγούμενη ανάρτηση.

Ε, λοιπόν αυτό είναι το κομβικό σημείο για τον έλληνα πολίτη και ψηφοφόρο. Εκεί που πρέπει να δουλέψει, φροντίζει να την αράξει και να δουλεύουν οι αλλοδαποί. Εκεί που πρέπει να επιχειρήσει, προτιμάει τον τζόγο. Εκεί που πρέπει να δημιουργήσει, το αφήνει για αύριο. Και τα πράγματα ζορίζουν, γιατί ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, υπερκατανάλωση, τζόγος και υπερχρέωση, τον έστειλαν αδιάβαστο.

Λες γιατί χρεώθηκε το Κράτος. Εσύ ρε έξυπνε, κόπανε και μαλάκα, γιατί χρεώθηκες; Για να πάρεις αυτοκίνητο των τριάντα χιλιάδων, αντί των δεκαπέντε; Άντε στον αγύριστο λοιπόν.

Περιμένεις να σε σώσει ο κάθε Τσίπρας; Πώς; Θα πάρει πίσω τους απολυμένους ο Τσίπρας; Πώς θα τους πληρώσει; Σε νοιάζει; Δε σε νοιάζει. Γιατί το μυαλό τόχεις βάλει στην κατάψυξη.

Έρχονται οι εκλογές. Νέα αξονική εγκεφάλου. Θα βρεθεί κάτι μέσα;  

Πελεκάνος Ερημικός 

ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΙ, ΝΥΝ ΡΟΖΟΥΛΙΦΡΟΥΡΟΙ.

Πάντα χαφιέδες, ρουφιάνοι και καρατσέπες.

Πελεκάνος Ερημικός

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΟΙ ΠΟΜΦΟΛΥΓΕΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ, ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΟΧΙ.


Ρε τι ωραίοι είναι οι άνθρωποι… Στο Ι.Γ.Μ.Ε. παραδοσιακά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε πολύ μεγάλο ποσοστό. Και τώρα βλέπεις κάτι πρασινοφρουρούς του κερατά να πανηγυρίζουν για την ψήφο του ελληνικού λαού και να λοιδορούν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προεξοφλώντας την διάλυσή του. Βέβαια, τα τυπάκια ΠΑ.ΣΟ.Κ. έγιναν το 1981, σερφάροντας με επιδεξιότητα χαβανέζου σέρφερ πάνω στο μεγάλο κύμα της «Αλλαγής». Ας είναι. Έτσι λοιδορούσαν πριν δύο χρονάκια και οι βάζελοι τους γαύρους, προεξοφλώντας τον παντοτινό θρίαμβο του «Πολυμετοχικού». Και τώρα, πού είμαστε εμείς και πού είναι αυτοί…

Στα σοβαρά τώρα. Όσοι τα λέτε αυτά, πιστεύετε ότι θα διαλυθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει και δεν το έχουν όλα τα άλλα κόμματα μαζί; Πιστεύετε ότι θα ισχύει εσαεί η παραμύθα και η φαιά προπαγάνδα του στιλ μας έδινε λεφτά ο Πούτιν και δεν τα θέλαμε, το Νομισματοκοπείο κόβει δραχμές (ακούγανε και τα ντράνκα – ντράνκα οι πιο ευφάνταστοι), θα πτωχεύσουμε μέχρι το Μάρτιο και θα γυρίσουμε στη δραχμή για να κονομήσει ο Παπανδρέου που έχει στοιχηματίσει; Ή ότι οι περικοπές γίνανε γιατί οι σατανικοί αρχηγοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι μέλη διεθνούς εβραϊκής συνομωσίας;
Κι ύστερα απορούμε για τι βγήκε η Χρυσή Αυγή! Ποιος την έβαλε στη γλίστρα;

Κάποτε ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος (όχι ο μπούλης που θέλανε να τον φάνε για να μην πάει με τον Πούτιν!) είχε μιλήσει για Αριστεροχουντισμό. Πόσο δίκιο είχε!

Το ψέμα, η σπέκουλα, το παραμύθι έχουν κοντά ποδάρια. Αυτή η πατρίδα είναι και δική μας και δική σας. Κάποιοι την σώσανε πίνοντας όξος και χολή. Κάποιοι άλλοι θα τα κατάφερναν καλύτερα; Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, γιατί ο αγώνας συνεχίζεται.

Πελεκάνος Ερημικός
Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)